Ο πρόεδρος της Gazprom ζει ίσως στο πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία - Αξίας 240 εκατ. δολαρίων

Newsroom
Μοιράσου το
Ο πρόεδρος της Gazprom ζει ίσως στο πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία - Αξίας 240 εκατ. δολαρίων
Στην έρευνα του FBC αναφέρονται λεπτομερώς τα διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το ανάκτορο στον οικισμό Greenfield στα περίχωρα της Μόσχας.

Έρευνα που πραγματοποίησε ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Project» και συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι από το «Μέτωπο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBC), με τίτλο «οι Καπάτσοι» για τις δραστηριότητες του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού και οι συνεργάτες του εμπλέκονται σε ευρείας κλίμακας σχήματα διαφθοράς, που επιτρέπουν στον διευθύνοντα σύμβουλο να πλουτίζει σε βάρος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ερευνών του FBC, Μαρία Πεφτσίχ, μέρος της έρευνας έγινε από κοινού με τον ιστότοπο «Project».

«Ήδη περισσότερο από 15 χρόνια ομάδα αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υλοποιούσε μυστικούς επιχειρηματικούς στόχους, ξεκινώντας από την διανομή των περιουσιακών στοιχείων της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, έως την απόκτηση μεριδίων στα πιο υποσχόμενα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom.

Μεγάλο μέρος της πολυτελούς περιουσίας που έχει αποκτήσει αυτή η ομάδα των «χρυσών συνταγματαρχών» καταλήγει στην κατοχή του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ», υποστηρίζει συγκεκριμένα το Project. Η FBC ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μετατρέψει την Gazprom σε «απύθμενο πορτοφόλι».

To Project και το (FBC) αποκάλυψαν ότι ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έχει σπίτι αξίας 240 εκατ. δολαρίων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μια ομάδα υψηλόβαθμων μελών των υπηρεσιών ασφαλείας κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισεκ. δολαρίων προς όφελος του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, ο Μίλερ ζει στον οικισμό Greenfield στην περιοχή Istra της περιφέρειας της Μόσχας. Το κτήμα βρίσκεται σε οικόπεδο 68 στρεμμάτων. «Μπορεί να είναι το πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία», σημειώνει το Project.

Η έρευνα επικαλείται ως αποδεικτικά στοιχεία την ανάλυση των πτήσεων που έκανε ο Μίλερ, καθώς και οικονομικά αρχεία που δείχνουν ότι η σύζυγος του Μίλερ αγόρασε το εν λόγω σπίτι.

«Σε όλες τις πτήσεις του Μίλερ, βρήκαμε ένα μοτίβο. Όπου κι αν πηγαίνει, με όποιο αεροπλάνο κι αν πετάει, του δίνεται ο ίδιος αριθμός πτήσης: όταν φεύγει από τη Μόσχα 4G9611 και όταν επιστρέφει 4G9612. Αυτό προκύπτει από τις βάσεις δεδομένων των πτήσεων που διέρρευσαν», αναφέρει το FBC.

Το Project επεσήμανε ότι το κτήμα στεγάζει επίσης έναν στάβλο. «Εξάλλου, ο Μίλερ είναι παθιασμένος με τις ιπποδρομίες. Ο επικεφαλής της Gazprom κατέχει αρκετά άλογα ιπποδρομιών που κερδίζουν τακτικά κούρσες και το 2012 ο Μίλερ προήδρευσε του διοικητικού συμβουλίου της JSC Russian Hippodromes», προσθέτει το Project.

Στην έρευνα του Project αναφέρεται ότι υπό την καθοδήγηση του Μίλερ «τα προσοδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του μονοπωλίου φυσικού αερίου έχουν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που συνδέονται στενά με τον Πούτιν. Πρόκειται στην ουσία για τις εταιρείες Sibur, Stroitransgaz και Sogaz.

Η έρευνα αναφέρεται σε πολυάριθμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων σπίτια και οικόπεδα στα περίχωρα της Μόσχας και στο Σότσι, διαμερίσματα στο κέντρο της Μόσχας και το ανακτορικό συγκρότημα «Μίλλεργκοφ» στην Ίστρα. Αν και τα ακίνητα αυτά ανήκουν τυπικά σε τρίτα πρόσωπα, η έρευνα ισχυρίζεται ότι τα χρησιμοποιεί προσωπικά ο Μίλερ και η Μαρίνα Γιεντάλτσεβα, η οποία αναφέρεται ως «σύζυγος» του Μίλερ. Όπως ισχυρίζεται η έρευνα του FBC, o Μίλερ και η Γιεντάλτσεβα έχουν κάνει πολιτικό γάμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τόπο διαμονής και τα οικονομικά τους. Η Γιεντάλτσεβα υπήρξε πρώην γραμματέας του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν συνεχεία συνεργάτης του Κρεμλίνου όπου επί χρόνια ήταν υπεύθυνη για το πρωτόκολλο της προεδρίας.

Ο ιστότοπος Project στην έρευνά του εκτιμά ότι ακίνητη περιουσία που ελέγχεται από τον κατάσκοπο Σεργκέι Τρεγκούμπα, ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και ισχυρίζεται ότι «ένα σημαντικό τμήμα αυτών των περιουσιακών στοιχείων ο Τρεγκούμπ το διαχειρίζεται προς όφελος της οικογένειας Μίλερ. Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης στην έρευνά του ότι στις εταιρείες του Τρεγκούμπ περιήλθε ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Yukos μετά τη διάλυσή της και επικαλούμενος διάφορες πηγές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Τρεγκούμπ και οι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας που σχετίζονται μαζί του, δεν δούλευαν μόνο για λογαριασμό του Μίλερ , αλλά και για λογαριασμό της ηγεσίας της χώρας.

Στην έρευνα του FBC αναφέρονται λεπτομερώς τα διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το ανάκτορο στον οικισμό Greenfield στα περίχωρα της Μόσχας. Αναφέρεται επίσης και στη βιογραφία του Μίλερ , ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ήταν συνεργάτης της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πούτιν.

Ο ίδιος ο Αλεξέι Μίλερ ή η Gazprom δεν προέβησαν σε καμία δήλωση σχετική με την έρευνα. Σήμερα που η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μίλερ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στο οποίο αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gazprom: Δεν υπάρχει λύση στο θέμα με τα εξαρτήματα του αγωγού Nord Stream 1

Φυσικό αέριο: Συμφωνία παραδόσεων της Gazprom με την κινεζική CNPC

Ρωσία: Κανένας μεγάλος επενδυτής από τη Δύση δεν συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης

Όλες οι ειδήσεις

15:33

Βουλγαρία: Aπορρίπτει το τελεσίγραφο της Ρωσίας, αδικαιολόγητη η απειλή λέει η ΕΕ

15:30

Νεφροπαθείς: Σε απόγνωση μετά την αύξηση στα κόμιστρα των ταξί -Κορυφώνεται η αγωνία για τις ηπαρίνες 

15:26

Nio: Αύξηση 60% στις πωλήσεις του Ιουνίου - Ραγδαία άνοδος στην κινεζική αγορά EV

15:19

ΚΕΠΕ: Ακόμη και αν μετριαστεί ο πληθωρισμός το 2023, η ακρίβεια θα παραμείνει

15:10

Κικίλιας: Στα επίπεδα του 2019, το αεροδρόμιο της Αθήνας χωρίς τις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας

15:05

Τράπεζες: Έτοιμες για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με το βλέμμα στα δανειακά χαρτοφυλάκια

14:56

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από 11 Ιουλίου το μέρισμα των 0,34 ευρώ ανά μετοχή

14:51

Ίσως βρισκόμαστε στα «μισά του δρόμου» για κατάρρευση της αγοράς, λέει ο επενδυτής που «προέβλεψε» το 2008

14:49

Γαλλία: To 59% θεωρεί πως ο Μακρόν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα

14:42

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ασωπία της Βοιωτίας

14:28

Κομισιόν: Aπαλλαγή από δασμούς και τον ΦΠΑ στις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης για τους Ουκρανούς

14:20

Υπόθεση Novartis: Τι περιέχει το βούλευμα για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη

14:19

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 40.000 ευρώ σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων για αισχροκέρδεια

14:11

Ρ. Γκόγκλης (Αlpha Bank): Θεμέλιος λίθος της τραπεζικής η εμπιστοσύνη - Μεγάλες επενδύσεις στην προστασία δεδομένων και συστημάτων

14:05

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

14:04

Πετρέλαιο: Επάνοδος στα κέρδη κατά 2% λόγω διακοπών στην προσφορά

13:50

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για καθυστέρηση διασυνδέσεων με την απόφαση ΡΑΕ για το έσοδο

13:49

Ιταλία-κορονοϊός: Αυξάνονται ο δείκτης μεταδοτικότητας και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

13:47

Χαλκός: «Βουτιά» κάτω των 8.000 δολαρίων - Οιωνός επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

13:41

Σκρέκας: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά στην ενεργειακή κρίση

13:26

Καραμανλής: Σε τροχιά υλοποίησης η υπογειοποίηση της σήραγγας Ηλιουπόλεως, ζητήσαμε από τη Lamda να αναλάβει τη μελέτη

13:25

Mercedes-Benz: Αναδιάρθρωση του δικτύου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων

13:24

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν διυλιστήριο πετρελαίου στην Λισιτσάνσκ

13:15

NotifyBusiness: Έναρξη ψηφιακής υποβολής για την αδειοδότηση δραστηριοτήτων του τομέα Μεταφορών

13:14

Επιμένει ο Ερντογάν: Καμία συνάντηση με Μητσοτάκη αν δεν συνέλθει - Θα επαναφέρει τη θανατική ποινή

13:09

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό δυο ετών ο μεταποιητικός PMI, πτώση στην παραγωγή

12:59

Θεσσαλονίκη-κορονοϊός: Με γοργό ρυθμό αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα

12:48

ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει άμεσα τον κ. Γεωργιάδη

12:43

Παράταση ρυθμίσεων για τη διενέργεια διεθνών οδικών μεταφορών Ελλάδας – Ουκρανίας

12:40

Βρετανία: Νέο σκάνδαλο κλονίζει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον