Πρόγραμμα Πρόσοψη: Τα κριτήρια, οι παρεμβάσεις και το ύψος της επιδότησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα Πρόσοψη: Τα κριτήρια, οι παρεμβάσεις και το ύψος της επιδότησης
Την ευκαιρία να αποκαταστήσουν και να συντηρήσουν τις προσόψεις των κτιρίων τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα μέσω του προγράμματος «Πρόσοψη».

Την ευκαιρία να αποκαταστήσουν και να συντηρήσουν τις προσόψεις των κτιρίων τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα μέσω του προγράμματος «ΠΡΟΣΟΨΗ», το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη και υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ. Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση, συντήρηση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων. Σε αυτό μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν επιδότηση, η οποία ορίζεται στο 100% των ανώτατων τιμών του κόστους εργασιών με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 6.000 για τα μη χαρακτηρισμένα κτίρια και 7.200 για τα διατηρητέα ενώ επιδοτείται με 400 ευρώ και η αμοιβή του μηχανικού εφόσον αυτός είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί από το επίπεδο κάλυψης του μέγιστου διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η έγκριση των αιτήσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας ενώ επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, ένα κτίριο προκειμένου να κριθεί επιλέξιμο πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο, να είναι ιδιωτικό κτίριο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων ενώ εξαιρούνται από την επιδότηση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Τα ποσά της επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης καθορίζεται από την προμέτρηση του μηχανικού και με βάση τις τιμές μονάδας για τις επιδοτούμενες εργασίες που περιλαμβάνονται στον Οδηγό Εφαρμογής και προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία. Το μέγιστο ποσό επιδότησης εργασιών ανά κτίριο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ για μη χαρακτηρισμένα κτίρια και σε 7.200 ευρώ για διατηρητέα κτίρια. Αν για παράδειγμα από την προμέτρηση εργασιών που θα κάνει ο μηχανικός για ένα κτίριο (όχι διατηρητέο) προκύπτει επιδότηση 5.200 ευρώ, αυτό θα είναι τελικά το ποσόν που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος. Σε περίπτωση που το υπολογιζόμενο ποσό είναι 7.000 ευρώ δηλαδή υπερβαίνει το ανώτατο όριο, τότε η επιδότηση που δικαιούται είναι 6.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με άλλα παρόμοια προγράμματα, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση μέσω τραπέζης.

Η αίτηση εξετάζεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής και στην περίπτωση που εγκρίνεται θα εκδίδεται η σχετική απόφαση υπαγωγής στην οποία θα αναφέρεται το ακριβές ποσό της δικαιούμενης επιδότησης και η προθεσμίαολοκλήρωσης των εργασιών. Η απόφαση θα κοινοποιείται μέσω του e-adeies στον μηχανικό – σύμβουλο έργου ο οποίος έχει την υποχρέωση ενημέρωσης του ωφελούμενου.

Η επιδότηση καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ή της διαχείρισης της πολυκατοικίας αντίστοιχα και για την καταβολή της θα υποβάλλονται ως δικαιολογητικά μόνο τα παραστατικά των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιοτου Προγράμματος και όχι παραστατικά εξόφλησής τους.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα αφορά στην πρόσοψη ολόκληρων κτιρίων και όχι σε τμήμα αυτών ή όροφο. Η μετακίνηση ή απόκρυψη των κλιματιστικών συστήνεται ισχυρά και επιδοτείται προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη αισθητική αναβάθμιση της πρόσοψης των κτιρίων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της επιδότησης και στην περίπτωση που δεν είναι εφικτό για τεχνικούς λόγους μπορεί να παραληφθεί. Συγκεκριμένα, στις επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται: επισκευή όψης στέγης, επισκευή και χρωματισμός εξωτερικών κουφωμάτων, χρωματισμός και συντήρηση εξωτερικής όψης κτιρίου, επισκευή γύψινων επιχρισμάτων και κορωνίδων, τρίψιμο, στίλβωση και επισκευή ορθομαρμαρώσεων, μετακίνηση κλιματιστικών, απόκρυψη κλιματιστικών, μετακίνηση δορυφορικών κεραιών, αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακίδων, αντικατάσταση ατομικών κεραιών, φύτευση δέντρων και φύτευση θάμνων.

Ο μηχανικός θα πρέπει να υποβάλλει μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής ΈκδοσηςΑδειών e-adeies του ΤΕΕ το σύνολο δικαιολογητικών και εγγράφων ως εξής:

  • Υποβολή Αίτησης Συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, που θα είναι διαθέσιμη στο «e-adeies»,
  • Υποβολή Τεχνικής Έκθεσης του μηχανικού, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει φωτογραφίες της όψης του κτιρίου, που θα απεικονίζουν την υφιστάμενη κατάστασή του, προμέτρησηποσοτήτων/προϋπολογισμό εργασιών των προτεινόμενων παρεμβάσεων και προτάσειςχρωματισμού των όψεων που θα αποκατασταθούν,
  • Υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης συμπληρωμένης από τον δυνητικό Ωφελούμενο στην οποία αναφέρει τη ρητή του δέσμευση για την εκτέλεση των προαπαιτούμενων εργασιών καθώς και για την τήρηση των όρων του Προγράμματος,
  • Υποβολή Εξουσιοδότησης με την οποία ο δυνητικός Ωφελούμενος εξουσιοδοτεί τον συγκεκριμένο μηχανικό να αναλάβει την υποβολή της Αίτησης και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για το Πρόγραμμα, καθώς και για την εκταμίευση της προβλεπόμενης επιχορήγησης
  • Υποβολή Φωτογραφιών όπου θα απεικονίζουν ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου και όχι αναλυτικές λεπτομέρειες. Ο τύπος του αρχείου θα είναι μορφής JPEG.

Σε περίπτωση που η αίτηση γίνεται για διατηρητέο κτίριο, μαζί με τα παραπάνω έγγραφα να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του δυνητικού Ωφελούμενου (Ιδιοκτήτη) απόφασης κήρυξης του κτιρίου ως διατηρητέο κτίριο, συμπληρωμένη με τα στοιχεία του Ωφελούμενου η οποία συνοδεύεται από το αντίστοιχο ΦΕΚ δημοσίευσης της απόφασης χαρακτηρισμού του.

Σε περίπτωση που η αίτηση γίνεται για πολυκατοικία, θα πρέπει να υποβληθεί η απόφαση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρεμιέρα αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη» - Οι δικαιούχοι και τα ποσά επιδότησης για τα κτίρια της Αθήνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider