Δρόμο με δρόμο διεξάγονται οι μάχες για τον έλεγχο της βιομηχανικής πόλης Σιεβιεροντόνετσκ την Δευτέρα ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά η Ουκρανία είχε κάθε ευκαιρία να αντεπιτεθεί, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος Βόλντιμιρ Ζελένσκι, αφού ένας περιφερειακός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Κίεβο έχασε έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία ρίχνει στρατεύματα και εξοπλισμό στην προσπάθειά της να καταλάβει το Σιεβιεροντόνετσκ, τη μεγαλύτερη εναπομείνασα πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία στην επαρχία Λουχάνσκ της περιοχής Ντονμπάς.
Οι Ουκρανοί αμυντικοί είχαν απωθήσει το Σαββατοκύριακο τους Ρώσους, καθώς έδειχναν να είναι στα πρόθυρα της νίκης. Όμως η ουκρανική θέση είχε γίνει και πάλι πιο επικίνδυνη το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι στην κρατική τηλεόραση.
«Οι υπερασπιστές μας κατάφεραν να διεξήγαγαν μια αντεπίθεση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απελευθέρωσαν σχεδόν τη μισή πόλη. Αλλά τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λίγο για εμάς ξανά», είπε ο Γκαϊντάι.
Ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ είπε ότι οι οδομαχίες μαίνονται και καμία πλευρά δεν ετοιμάζεται να αποσυρθεί.
«Έχουμε επικεντρώσει αρκετές δυνάμεις και πόρους εκεί για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις στην πόλη», δήλωσε ο Στριούκ στην ουκρανική τηλεόραση.
Και οι δύο πλευρές λένε ότι έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες η μία στην άλλη.
Η πόλη έχει γίνει ο κύριος στόχος της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, που αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, καθώς η εισβολή συνεχίζεται σε έναν πόλεμο φθοράς που έχει δει ολόκληρες πόλεις να ερημώνονται από τους βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.
Η Ρωσία λέει ότι βρίσκεται σε αποστολή να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς αφού η Ουκρανία απώθησε τα στρατεύματά της από την πρωτεύουσα Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, στα πρώτα στάδια του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να εμψυχώσει τα στρατεύματά του την Κυριακή με μια επίσκεψη σε δύο πόλεις κοντά στην πρώτη γραμμή.
«Αυτό που αξίζει σε όλους είναι η νίκη, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», είπε ο Ζελένσκι, φορώντας το σήμα κατατεθέν χακί μπλουζάκι του, σε ένα βίντεο.
Λαβρόφ: Οι ουκρανικές δυνάμεις θα απωθούνται μακριά από τα σύνορα αν αναπτύσσουν όπλα μεγάλης εμβέλειας
Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα ότι οι παραδόσεις όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Δύση στο Κίεβο θα οδηγήσει τη Ρωσία στο να να απωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις πιο πίσω από τα σύνορά της, αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανές εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία κατά την ρωσική εισβολή.
Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής δικών τους δυνάμεων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσινγκτον και η Βρετανία συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραυλικά συστήματα ακριβείας που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα προηγούμενα όπλα που παρέδωσαν.
Η Ουάσινγκτον προμηθεύει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πυραύλων υψηλής κινητικότητας M142, γνωστοί και ως Himars, και η Βρετανία θα προμηθεύει με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης M270.
«Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των συστημάτων που θα παραδοθούν, τόσο περισσότερο θα απομακρύνουμε τους Ναζί από τη γραμμή από την οποία μπορεί να προέρχονται απειλές για τους ρωσόφωνους και τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
Από την έναρξη της εισβολής της, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σκοπεύει να καθαρίσει την Ουκρανία από τους «Ναζί». Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές λένε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι φανταστικοί και ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωσή της.
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς,.
Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.
Το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων εξαρτάται από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Τα συστήματα HIMARS έχουν μέγιστο βεληνεκές 300 χλμ ή περισσότερο, αλλά οι πύραυλοι που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ έχουν βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο των 64 χλμ, δηλαδή διπλάσιο από το βεληνεκές των οβιδοβόλων που παρείχαν.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ένα νέο πακέτο βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.