Οικονόμου: Επαγρυπνούμε, μεριμνούμε και προχωρούμε στο σχέδιό μας για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Επαγρυπνούμε, μεριμνούμε και προχωρούμε στο σχέδιό μας για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων
«Η αντίδραση της Τουρκίας, εσχάτως και της Ρωσίας, είναι τρανή απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας της ιστορικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

«Η αντίδραση της Τουρκίας, εσχάτως και της Ρωσίας, είναι τρανή απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας της ιστορικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο θετικό αντίκτυπο», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News»: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ουσιαστικά επισημαίνει ότι «η στάση του κ. Ερντογάν δικαιώνει όσα διεθνώς υποστηρίζει ο πρωθυπουργός: η Τουρκία φέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της».

Αντίθετα υπογραμμίζει ότι η χώρα μας «τα τελευταία τρία χρόνια έχει χτίσει ισχυρές συμμαχίες, έχει ενισχύσει δραστικά την εθνική άμυνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουμε δρομολογήσει, έχει αλλάξει επίπεδο συνολικά. Επαγρυπνούμε, μεριμνούμε και προχωρούμε στο σχέδιό μας για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από μια κυβέρνηση που θεωρεί ύπατο σκοπό της την ενίσχυση και προστασία της πατρίδας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω των μεταναστευτικών ροών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά πως σε πολλά επίπεδα η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται, έργω και λόγω, τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Η εργαλειοποίηση ανθρώπων, στο όνομα οποιουδήποτε σκοπού, είναι απαράδεκτη. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η Τουρκία αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω μόνο να θυμίσω ότι στους πρώτους μήνες της θητείας μας αντιμετωπίσαμε ανάλογο σχέδιο στον Έβρο. Η έκβαση εκείνης της κρίσης πρέπει να έχει γίνει μάθημα. Η Ελλάδα, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζοντας την κυριαρχία της, χειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα εντός του πλαισίου της ΕΕ. Χρειάζεται να τονίσω ότι η πολιτική μας στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς: οι δομές στα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί προς όφελος των φιλοξενουμένων και των τοπικών κοινωνιών, τα παιδιά λαμβάνουν τη μέριμνα που χρειάζεται και οι διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι εφαρμόζονται τάχιστα», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου.

Επισημαίνει ακόμη, σε σχέση με την σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης της Ουκρανίας, πως από την πρώτη στιγμή «αυτής της απρόκλητης, παράνομης και επονείδιστης εισβολής», η Ελλάδα «έχει ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Καθαρά και χωρίς αστερίσκους. Η Ελλάδα, ως η γη που γέννησε την Δημοκρατία και την Ελευθερία, δεν δικαιούται να σιωπήσει και να παρατηρεί παθητικά. Οι πρόγονοί μας, οι οποίοι ανέκαθεν υπερασπίστηκαν το δίκαιο απέναντι στον αυταρχισμό, έθεσαν τον πήχη ψηλά και εμείς δεν θα περάσουμε κάτω από τον πήχη αυτό. Η μίζερη και μικρόψυχη στάση του επιτήδειου ουδέτερου δεν ταιριάζει στον ελληνισμό και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, ότι είναι λιγότερος από την Ελλάδα. Επίσης, η Ελλάδα, για λόγους που μόνο κάποιος αφελής δεν μπορεί να κατανοήσει, θα ήταν αυτοκτονικό να μην αντιστεκόταν στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και τον έμπρακτο αναθεωρητισμό. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατανόητες και εθνικά επιζήμιες».

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην κρίση με τις υψηλές τιμές στον τομέα της ενέργειας και στα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, επισημαίνει πως ήδη έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα, την οποία αρχικά προκάλεσε η πανδημία και στη συνέχεια κατέστησε ανεξέλεγκτη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τονίζει μάλιστα πως «τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα και εντός του πλαισίου των παρουσών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παλεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση νέων λύσεων και εργαλείων, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα ενίσχυσης. Παράλληλα, με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας δημιουργούμε επιπρόσθετες εθνικές δυνατότητες για να ενισχύσουμε το εισόδημα των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών εισαγόμενων κρίσεων. Έχουμε σχέδιο και λειτουργούμε μελετημένα, επιδιώκοντας τη χρυσή τομή: να ανακουφίσουμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, χωρίς παράλληλα να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, τις συνέπειες της οποίας βιώσαμε μέχρι πρόσφατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε μια αφόρητη απεραντολογία, με θέσεις αντλημένες από τρολς του διαδικτύου, δίχως σχέδιο και μελέτη. Αν δεν είχε εφαρμοστεί η πολιτική μας στον τομέα της ενέργειας, η χώρα σήμερα είναι πολύ αμφίβολο αν θα είχε ρεύμα».

Εξηγεί ακόμη ότι με την διπλή παρέμβαση στον τρόπο τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε 70% - 90% μικρότερες αυξήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. «Ουσιαστικά, με το νέο τρόπο τιμολόγησης, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή είναι μια από τις πολλές και διαφορετικές πολιτικές ουσιαστικής στήριξης στην κοινωνία μέσα στο πιο δύσκολο οικονομικά και ασταθές πολιτικά διεθνές περιβάλλον που αντιμετώπισε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η συνολική μέχρι τώρα στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει πως «η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει σχεδίου και εκείνο που απασχολεί όλα τα μέλη της είναι να τιμούν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, εφαρμόζοντας το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην προστασία της πατρίδας, την ενίσχυση της κοινωνίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικότητας και τη μετάβαση της χώρας στο μέλλον. Δουλεύουμε ακατάπαυστα, με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή εντολή, ώστε στο τέλος της τετραετίας να παρουσιάσουμε καθ' ολοκληρία το έργο μας και να κριθούμε για αυτό. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασχολείται με την πατρίδα και τους πολίτες, όχι με τον εαυτό της», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:13

Η απάντηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στις κατηγορίες Τσίπρα για τη χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών

17:12

Τζεντιλόνι: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης

17:09

ΡΑΕ: Σε διαβούλευση το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο

17:00

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αυξημένος κατά 186,3% ο τζίρος στο α΄ εξάμηνο - Κέρδη 6,19 εκατ. ευρώ

16:56

Credit Suisse: Καθησυχάζει η διοίκηση για τη ρευστότητα, την ώρα που αυξάνονται τα «πονταρίσματα» για τη χρεοκοπία

16:55

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη Διημερίδα του AECM στην Αθήνα

16:49

Υπ. Παιδείας: Παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για εξαργύρωση voucher εκπαιδευτικών

16:49

Wall Street: Προσπάθεια αντίδρασης στην «αυγή» του δ' τριμήνου

16:32

Οι «επικίνδυνες» Credit Suisse και Deutsche Bank, πληρώνουν... το ακριβό και δυσεύρετο δολάριο

16:31

Αφγανιστάν: Στους 53 οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας σε σχολείο της Καμπούλ

16:29

Σταϊκούρας: Οι προκλήσεις απαιτούν συντονισμό στην ενεργειακή και στη δημοσιονομική πολιτική

16:28

Νέες διευκολύνσεις πληρωμών από τη ΔΕΗ

16:13

Ψηφιακή ταυτότητα: Παρατείνεται κατά ένα μήνα η έναρξη ισχύος για τις τράπεζες

16:12

Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες υπέγραψε ο Τσαβούσογλου

16:03

ΓΣΕΒΕΕ: Πρόεδρος γα τρίτη φορά ο Γιώργος Καββαθάς - Το νέο προεδρείο

16:01

OHE: Έκκληση για συγκέντρωση 800 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια στο Πακιστάν

16:01

Reuters: Το Eurogroup θα δεσμευτεί μόνο για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

15:55

ΔΥΠΑ: Προσωρινοί πίνακες για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο ευρύτερο δημόσιο

15:55

Έρευνα Metron Analysis: Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες

15:39

Μετά την Tesla, στην Ευρώπη και η Fisker

15:38

Η Νορβηγία αναπτύσσει στρατιώτες σε μεγάλες μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου

15:35

Τσεχική Δημοκρατία: Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

15:33

NFΤ: Βουτιά για τις πωλήσεις στο γ' τρίμηνο, στο -60% σε σχέση με το β' τρίμηνο

15:29

ΗΠΑ: Συμφωνία Peloton για ποδήλατα γυμναστικής σε κάθε ξενοδοχείο Hilton - Κέρδη για τη μετοχή

15:21

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα ενέκρινε την προσάρτηση των ουκρανικών επαρχιών

15:19

Η Κομισιόν έλαβε το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση 3,56 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

15:18

ΥΠΕΝ: 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, μετά από 20 χρόνια

15:17

Λαζαράκου (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία μετάβασης προς τη βιώσιμη οικονομία

15:12

Nord Stream: Σταμάτησε η διαρροή - Είναι δυνατή η παροχή αερίου μέσω της εναπομείνασας γραμμής, λέει η Gazprom

15:03

Παγκρήτια Τράπεζα: Ρεαλιστικό 5ετές επιχειρησιακό πλάνο με έμφαση στην εξυγίανση