Forbes: Η Ρωσία ξεμένει από σύγχρονα άρματα μάχης - Ρίχνει στη μάχη τα T-62 της δεκαετίας του '60

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Forbes: Η Ρωσία ξεμένει από σύγχρονα άρματα μάχης - Ρίχνει στη μάχη τα T-62 της δεκαετίας του '60
Η παραγωγή των Τ-62 ξεκίνησε επί ηγεσίας Μπέζνιεφ το 1961 και διήρκησε για περισσότερο από μία δεκαετία, πριν διακοπεί το 1972 εξαιτίας της παραγωγής του T-72, το οποίο τέθηκε σε χρήση το 1969.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς σταδιακά τα σύγχρονα άρματα μάχης που είχε ρίξει στο πεδίο το γενικό επιτελείο τίθενται εκτός μάχης, ωθώντας την ρωσική ηγεσία να «βγάλει από τη ναφθαλίνη» τα απαρχαιωμένα T-62, η παραγωγή των οποίων, ωστόσο, έχει σταματήσει από το μακρινό 1972.

Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, οι απώλειες για τον στόλο των αρμάτων μάχης της Ρωσίας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ το γεγονός πως έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούνται προβλήματα στην παραγωγή νέων αρμάτων μάχης αλλά και ελλείψεις σε κρίσιμα ανταλλακτικά και εξαρτήματα επιτείνει ακόμα περισσότερο την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ρωσική πλευρά.

Διαβάστε ακόμα - Foreign Affairs: Ο Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο του

Ως απάντηση στην παραπάνω συνθήκη -και καθώς οι απώλειες στα σώματα των ρωσικών τεθωρακισμένων αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο, η Ρωσία αποφάσισε να «ξεθάψει» από τις αποθήκες όπου παρέμεναν εκατοντάδες απαρχαιωμένα άρματα μάχης, με στόχο να ολοκληρώσει την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων στο Ντομπάς, πριν γίνουν αντιληπτές από τις ουκρανικές δυνάμεις οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία στο πεδίο των μαχών.

Όπως αναφέρει το Forbes, μόλις πριν από μερικές ημέρες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο γνωστοποίησε πως ήδη παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης στις ρωσικές δυνάμεις των τεθωρακισμένων εξαιτίας των πληγμάτων από τους Ουκρανούς στρατιώτες, με το Κίεβο να υποστηρίζει πως η Μόσχα έχει ρίξει στη μάχη τα «γερασμένα» Τ-62, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις απώλειες που έχουν σημειωθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραγωγή των Τ-62 ξεκίνησε επί ηγεσίας Μπέζνιεφ το 1961 και διήρκησε για περισσότερο από μία δεκαετία, πριν διακοπεί το 1972 εξαιτίας της παραγωγής του T-72, το οποίο τέθηκε σε χρήση το 1969.

Με εκτόπισμα που ξεπερνά τους 40 τόνους, το T-62 διαθέτει πυροβόλο των 115 χιλιοστών και ισχυρή θωράκιση από χάλυβα, ωστόσο μετά την τοποθέτησή του σε λιγότερο αξιόμαχες μονάδες τις δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αποσύρθηκε οριστικά κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, καθώς είχε μείνει έτη φωτός πίσω από την τεχνολογία των νέων αρμάτων μάχης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πλέον, τα γηρασμένα και καθόλου αξιόπιστα T-62 επιστρέφουν στα πεδία των μαχών στην ουκρανική ενδοχώρα, καθώς το ρωσικό γενικό επιτελείο πασχίζει να αντικαταστήσει τα περισσότερα από 400 άρματα που έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δεκάδες υπερσύγχρονα T-64, T-72, T-80 και T-90.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δυτικών κρατών, στις αποθήκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παραμένουν περίπου 10.000 τεθωρακισμένα T-62, με το Forbes να εκτιμά πως αρκετά από αυτά θα πάρουν σειρά για τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ενισχύοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να ολοκληρώσει την κατάληψη του Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει τανκς και αεροπλάνα στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «κροκόδειλος» Πούτιν κάνει πρόοδο στο Ντονμπάς, ανέφερε ο Τζόνσον

TASS: Πάνω από 5.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στο Ντονέτσκ - Κατελήφθη η πόλη Λίμαν

gazzetta
gazzetta reader insider insider