Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς
Περίπου 8.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς να θάψουν τους νεκρούς αμάχους σε μαζικούς τάφους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έχουν συλληφθεί περίπου 8.000 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο, κατά τον πόλεμο που διεξάγει και ο οποίος διαρκεί ήδη τρεις μήνες, η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από δύο ανατολικές επαρχίες που η Ρωσία διεκδικεί για λογαριασμό των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή και διεξάγει επίθεση από τρεις πλευρές σε μια απόπειρα να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν την πόλη Σεβεροντονέτσκ και τη δίδυμή της Λισιτσάνσκ. Η πτώση των πόλεων αυτών θα σήμαινε ότι ολόκληρη η επαρχία του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο του Κρεμλίνου στον πόλεμο που διεξάγει.

«Οι εισβολείς έπληξαν με πυροβολικό περισσότερες από 40 πόλεις στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε 47 μη στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων σε 38 κατοικίες και ένα σχολείο. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν πέντε πολίτες και 12 τραυματίσθηκαν», ανέφερε μέσω του Facebook η Κοινή Δύναμη Κρούσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ 2 «εχθροί στρατιώτες» σκοτώθηκαν.

Από το γραφείο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώθηκε σήμερα ότι 11 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν στο Σεβεροντονέτσκ και 8 στο Λισιτσάνσκ.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως τα ρωσικά στρατεύματα υπερτερούν των ουκρανικών δυνάμεων σε ορισμένα σημεία στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο προσπαθεί ανεπιτυχώς να οργανώσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Μόσχα.

Οι ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, που κρατούνται στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, αριθμούν περίπου 8.000, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λουγκάνσκ Ροντιόν Μιρόσνικ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες από το πεδίο της μάχης.

Η αστυνομία στο Λισιτσάνσκ θάβει τα πτώματα αμάχων σε ομαδικούς τάφους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι. Περίπου 150 νεκροί ενταφιάστηκαν σε τάφο σε μία περιφέρεια, πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των νεκρών που ενταφιάζονται θα μπορέσουν να κηδεύσουν εκ νέου τους νεκρούς τους μετά τον πόλεμο και η αστυνομία εκδίδει έγγραφα που δίνουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά θανάτου των αγαπημένων τους, δήλωσε ο Γκαϊντάι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λισιτσάνσκ

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταγγέλουν σχέδιο χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων

Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ, η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider