Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες
Η ασθένεια καταγράφει τη μεγαλύτερη εξάπλωση της στην ευρωπαϊκή ήπειρο στα χρονικά. 

Σε άνω των 100 ανέρχονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Γερμανοί ειδικοί αναφέρουν για την ασθένεια, που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική, πως καταγράφει τη μεγαλύτερη εξάπλωση της στην ευρωπαϊκή ήπειρο στα χρονικά.

Στην Ολλανδία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο «πολλαπλά κρούσματα», μετά από την πρώτη περίπτωση ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε την Παρασκευή, χωρίς να δίνουν ακριβή αριθμό κρουσμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.