OHE για Βόρεια Κορέα: Προειδοποιεί για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω μέτρων Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OHE για Βόρεια Κορέα: Προειδοποιεί για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω μέτρων Covid-19
Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν για "καταστροφικές" συνέπειες στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Τα μέτρα που έλαβε η Βόρεια Κορέα για να καταπολεμήσει το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού στο έδαφός της κινδυνεύουν να έχουν "καταστροφικές" συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Νέοι περιορισμοί πιθανόν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τους πολίτες που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως να προμηθευτούν τρόφιμα, προειδοποίησε η Λιζ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι όποια μέτρα ληφθούν για την ανάσχεση της πανδημίας θα πρέπει να είναι συμμετρικά και απαραίτητα.

Η απομονωμένη χώρα επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας ανησυχία για εμφάνιση σοβαρής κρίσης στη χώρα εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων και υποδομών υγείας.

Τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα, τα οποία περιλαμβάνουν την καραντίνα των πολιτών και περαιτέρω περιορισμούς στα ταξίδια, κινδυνεύουν να ανοίξουν την πόρτα σε μεγαλύτερη καταστολή, είπε η ίδια.

"Δεδομένης της απουσίας μιας εμβολιαστικής εκστρατείας, η αναφερόμενη εξάπλωση της πανδημίας πιθανόν να έχει έναν καταστροφικό αντίκτυπο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα", είπε η ίδια.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι θηλάζουσες, οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι και όσοι διαμένουν σε απομονωμένες επαρχιακές ή συνοριακές περιοχές, σύμφωνα με την Θρόσελ.

"Οσοι κρατούνται είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μόλυνσης εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων ατόμων σε περιορισμένους χώρους και της περιορισμένης πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και συνθήκες υγιεινής. Ο υποσιτισμός ήταν ήδη εξαπλωμένος σε χώρους κράτησης πριν ακόμη εμφανιστεί η COVID-19", σημείωσε η Θρόσελ.

Η βορειοκορεατική κρατική υπηρεσία πρόληψης επιδημιών ανέφερε 269.510 ακόμη πολίτες που εμφάνισαν πυρετό με τους οποίους ο συνολικός αριθμός πολιτών με αυτό το σύμπτωμα έφθασε το 1,48 εκατομμύριο, ενώ από χθες το απόγευμα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 6 σε 56, μετέδωσε το πρακτορείο KCNA χωρίς να αναφέρει πόσοι έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό.

Η χώρα δεν έχει ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολισμούς και έχει περιορισμένες δυνατότητες διενέργειας διαγνωστικών τεστ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσο ευρέως και πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νόσος στη χώρα και να διακριβωθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να συζητήσει με τα Ηνωμένα Εθνη το άνοιγμα διαύλων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και εμβολίων, όπως τόνισε η εκπρόσωπος, ενώ την κάλεσε ακόμη να επιτρέψει σε εργαζόμενους των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα για να στηρίξουν τη μάχη κατά της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Κορέα: Βάζει τον στρατό στη μάχη κατά του κορονοϊού- Ανησυχεί η εξάπλωση των κρουσμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider