Η «μάχη» και τα στάδια της φωτιάς με την ορολογία της Πυροσβεστικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μάχη» και τα στάδια της φωτιάς με την ορολογία της Πυροσβεστικής
Τεχνική ενημέρωση της Πυροσβεστικής στους δημοσιογράφους.

Οι επιπτώσεις μιας μεγάλης πυρκαγιάς, οι συνθήκες και ο τρόπος που αναπτύσσεται καθώς επίσης και τι σημαίνει η κάθε περίπτωση για την ασφάλεια των πολιτών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας καταστροφής, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο τεχνικής ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος προς τους δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, περιγράφηκαν αναλυτικά οι φάσεις της έναρξης, της εξέλιξης και του περιορισμού της πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τα φαινόμενα που δημιουργεί η ίδια και οι τεχνικοί όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή τους.

«Η αντιμετώπιση των κρίσεων και κυρίως των δασικών πυρκαγιών που στατιστικά θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, αφορά όλους μας, ενώ η κατανόηση των τεχνικών όρων που αναφέρθηκαν θα συμβάλει στην χωρίς παρερμηνείες ενημέρωση των πολιτών, μειώνοντας τις περιπτώσεις εκδήλωσης συμπεριφορών πανικού και αυξάνοντας το δείκτη της ασφάλειας όλων μας», επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος.

Στην ενημέρωση έγινε εκτενής αναφορά στους παράγοντες εκείνους που καθορίζουν τον ρυθμό εξάπλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς, όπως η ένταση των ανέμων, η τοπογραφία, η ώρα έναρξης, η σχετική υγρασία κλπ ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η παρουσία των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές είναι σημαντική, όχι για την άμεση κατάσβεσή τους, αλλά γιατί η ρίψη νερού από αέρος, μειώνει το πυροθερμικό φορτίο του μετώπου της πυρκαγιάς καθώς και την ακτινοβολία και εν τέλει δίνει τη δυνατότητα της κατάσβεσής της από τις επίγειες δυνάμεις.

Ακόμη αναλύθηκαν τα μεγέθη της πυρκαγιάς, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την δασοπυρόσβεση αλλά και η αποτελεσματικότητά τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους οικισμούς που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων και στον τρόπο που συμπεριφέρεται η πυρκαγιά εντός αυτών ενώ δόθηκε έμφαση στα θέματα ασφαλείας των εκπροσώπων των ΜΜΕ όταν καλύπτουν ανάλογα γεγονότα χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Για το λόγο αυτό, δόθηκαν στους δημοσιογράφους βασικά μέσα ατομικής προστασίας για την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια κάλυψης των αντίστοιχων γεγονότων.

Χαιρετισμό απηύθυναν η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Νατάσσα Χριστοφιλοπούλου, ο επιτελάρχης του ΠΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο διευθυντής του γραφείου του Αρχηγού ΠΣ Αρχιπύραρχος Νικόλαος Τσόγκας. Η ενημέρωση έγινε την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider