Επιδότηση καυσίμων: Ολοκληρώνεται η διαδικασία με βάση τον ΑΦΜ – Η δεύτερη ευκαιρία και τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση καυσίμων: Ολοκληρώνεται η διαδικασία με βάση τον ΑΦΜ – Η δεύτερη ευκαιρία και τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι καταναλωτές
Με τους πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 8 και 9 συνεχίζεται την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων.

Με τους πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 8 και 9 συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο όπου θα μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα όσοι για κάποιο λόγο έχασαν την προβλεπόμενη ημερομηνία υποβολής αίτησης ανεξαρτήτως λήγοντα αριθμού ΑΦΜ.

Αν και η διαδικασία υποβολής της αίτησης θεωρείται απλή, ιδιαίτερο πρόβλημα δείχνουν να αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν έχουν e-mail, το οποίο θεωρείται προαπαιτούμενο στοιχείο για την ορθή διεκπεραίωση της διαδικασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δηλώνουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου είτε υποβάλλουν την αίτηση από το σπίτι ή μέσω λογιστή είτε στα ΚΕΠ.

Κάποιοι πολίτες καταφεύγουν επίσης στη βοήθεια λογιστών ενώ θα πρέπει να έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία τους προκειμένου να λάβουν την τελική έγκριση.

Προσοχή απαιτείται και κατά τη συμπλήρωση των πεδίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς κάποιες αιτήσεις μπορεί να απορρίπτονται απλώς λόγω απροσεξίας κατά την πληκτρολόγηση (μπορεί να γίνονται λάθη ή να υπάρχουν κενά στη συμπλήρωση του τηλεφώνου, του e-mail, της πινακίδας του οχήματος κλπ).

Για αυτές τις περιπτώσεις, όπως έχουν αναφέρει αρμόδιες πηγές, θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία ορθής συμπλήρωσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αιτήσεων σήμερα.

Σχετική σύγχυση προκαλεί στους δικαιούχους και το γεγονός ότι στην πλατφόρμα εμφανίζονται δύο επιλογές για το έμβασμα, μέσω της Alpha Bank και του viva wallet. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει κάτι από τα δύο ακόμη και αν διατηρεί λογαριασμό σε άλλη τράπεζα πλην της προαναφερόμενης.

Ως προς την αξιοποίηση της επιδότησης, η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης:

  • να είναι σε κυκλοφορία,
  • να είναι ασφαλισμένο και
  • να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Τέλος, το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε ευρώ.

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Ξεπέρασαν τις 240.000

Καύσιμα: Ελπίδες για μερική ανακούφιση μέσω της επιδότησης μετά από τα «καπέλα» το Πάσχα

Fuel Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το επίδομα καυσίμων - Ξεπερνούν τις 100.000 οι αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider