Ανησυχία ΗΠΑ μετά την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ Κίνας - Νησιών Σολομώντα

Newsroom
Μοιράσου το
Ανησυχία ΗΠΑ μετά την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ Κίνας - Νησιών Σολομώντα
Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε μία συμφωνία ασφάλειας με τα Νησιά του Σολομώντα, με την εξέλιξη αυτή να αυξάνει την ανησυχία των ΗΠΑ, αλλά και των συμμάχων τους, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε μία συμφωνία ασφάλειας με τα Νησιά του Σολομώντα, με την εξέλιξη αυτή να αυξάνει την ανησυχία των ΗΠΑ, αλλά και των συμμάχων τους, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σχετικά με την κλιμακούμενη επιρροή της Κίνας σε μία περιοχή που παραδοσιακά ασκούσαν επιρροή, οι αναφερόμενες χώρες.

Ωστόσο, αξιωματούχοι από τα Νησιά του Σολομώντα εμφανίστηκαν να αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία μέχρι σήμερα.

Ο Ντάγκλας Έτε πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στο κοινοβούλιο των Νησιών του Σολομώντα, δήλωσε απευθυνόμενος σε βουλευτές ότι Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να φτάσουν στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός Μανάσε Σογκαβάρε δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η προτεινόμενη συμφωνία ασφάλειας δεν θα περιλαμβάνει μία κινεζική στρατιωτική βάση.

Ο Έτε δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα αυξήσουν τη συνεργασία στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στην αλιεία, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος στην ιδέα να επιτραπεί στην Κίνα η οργάνωση μιας στρατιωτικής βάσης.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος που προχωρεί στην αποστολή μιας υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα των Νήσων του Σολομώντα, Χονιάρα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι ανησυχεί από “την έλλειψη διαφάνειας, αλλά και την απροσδιόριστη φύση” της αναφερόμενης συμφωνίας.

Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα εμφανίζεται να επιδιώκει να προλάβει την άφιξη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Χονιάρα, η οποία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα, όπως επίσης και την επαναλειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι η συμφωνία πλαίσιο υπογράφτηκε πρόσφατα από τον Κινέζο υπουργό των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και τον ομόλογό του από τα Νησιά του Σολομώντα Τζερεμάια Μανέλ.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον τόπο, αλλά και στο χρόνο υπογραφής της συμφωνίας.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC) δήλωσε ότι η αναφερόμενη υπογραφή συμφωνίας «ακολουθεί ένα σχέδιο της Κίνας, αναφορικά με την προσφορά μυστικών και ασαφών συμφωνιών, με ελάχιστη διαβούλευση σε περιφερειακό επίπεδο για την αλιεία, τη διαχείριση φυσικών πόρων, την αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά και τώρα, τις πρακτικές ασφάλειας».

Αργότερα, το NSC ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «θα εντείνουν την εμπλοκή τους στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας του 21ου αιώνα, από την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την οικονομική ανάπτυξη, μέχρι την κλιματική κρίση και την COVID-19».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα Νησιά Σολομώντα