Ολοκληρώθηκαν δύο αντιπυρικά έργα σε Σχινιά-Μαραθώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκαν δύο αντιπυρικά έργα σε Σχινιά-Μαραθώνα
ΣΧΙΝΙΑΣ
Αντιπυρική θωράκιση του Εθνικού Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα.

Δύο έργα με στόχο την προστασία του παράκτιου δασικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, αλλά και την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης της κουκουναριάς, ολοκλήρωσε πρόσφατα η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.

Το πρώτο έργο αφορά στην εγκατάσταση υδατοδεξαμενής πυρόσβεσης, σε περιφραγμένο χώρο που βρίσκεται στη ζώνη Β2 του Εθνικού Πάρκου, καθώς η υδατοδεξαμενή θα είναι σε θέση να καλύψει, από την τρέχουσα κιόλας αντιπυρική περίοδο, τις ανάγκες πυρόσβεσης του συνόλου του Εθνικού Πάρκου, αλλά κυρίως του πευκοδάσους κουκουναριάς.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το έργο του κλαδέματος των ξερών κλάδων από τα υγιή δέντρα, κυρίως κουκουναριάς, και της κοπής ξερών δέντρων χαλεπίου πεύκης. Τα προϊόντα κοπής των ξερών κλάδων και κυρίως των κορμών τεμαχίστηκαν και εν συνεχεία θρυμματίστηκαν με θρυμματιστικό μηχάνημα. Το υλικό θρυμματισμού διεσπάρη στην επιφάνεια του δάσους, ώστε να συμβάλει στον εμπλουτισμό του εδάφους.

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν από εργολήπτη δασοτεχνικών έργων σε μία ζώνη επέμβασης 300 στρεμμάτων και διήρκησαν 1,5 μήνα.

Η μείωση της ξηρής βιομάζας που συσσωρεύεται στο δάσος, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της δεξαμενής πυρόσβεσης θα συνεισφέρουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην αντιπυρική θωράκιση του σπάνιου δάσους κουκουναριάς. Τα έργα υλοποιήθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Εφαρμογή της διαχείρισης οικοτόπων και ειδών στις περιοχές ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης» της Πράξης «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΦΟΔΕΠΑΣΜΥΝΑ». Η Πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στυλιανίδης για πυρκαγιές: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι - Ξεκινούν άμεσα έργα αντιπυρικής προστασίας

Σύσκεψη Μενδώνη - Στυλιανίδη: Θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Στυλιανίδης: Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της Ιθάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider