Ουκρανία: Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής - Συμφωνία για 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής - Συμφωνία για 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Ανθρωπιστικός διάδρομος και για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν με ιδιωτικά μέσα την Μαριούπολη.

Τελευταία ενημέρωση: 15:02

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων στις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκαν σήμερα ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, περιλαμβανομένων πέντε στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι διάδρομοι αυτοί περιλαμβάνουν και έναν για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν με ιδιωτικά μέσα την Μαριούπολη, διευκρίνισε η ίδια.

Σε ετοιμότητα για μεγάλη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται οι αρχές της χώρας, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι λέει ψέματα για να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τον πόλεμο.

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δημοσίευσε έναν νέο χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, τα στρατεύματα του Κρεμλίνου είναι πιθανό να προχωρήσουν στην ανατολική Ουκρανία από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Κατά τα άλλα, αναμένονται κινήσεις από την Κριμαία στα νότια προς Μελιτόπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα.

Ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στο λιμάνι της Μαριούπολης

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (...), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.

«Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.

Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε μη τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μειώνει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις ακριβείας σε στόχους κατά τις επιδρομές της και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ετοιμάζεται για αεροδιακομιδή τραυματιών

Ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας ετοιμάζει πτήση για την διακομιδή τραυματισμένων Ουκρανών, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Αεροσκάφος-ασθενοφόρο Airbus A310 MedEvac της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί από αεροπορική βάση στην Κολονία στη Ζέτσνο, στη νοτιοανατολική Πολωνία, για να παραλάβει παιδιά και ενήλικους για νοσηλεία στη Γερμανία.

Θα πρόκειται για την πρώτη πτήση αυτής της φύσης αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί πάντως ήδη διακομίστηκαν στη Γερμανία με άλλα μέσα. Η Ζέτσνο απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας.

Ερευνώνται 5.600 περιπτώσεις ως πιθανά εγκλήματα πολέμου

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε χθες η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα", η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Πρόκειται για μία κρίση που αναφέρεται στις βασικές αξίες μας

Γερμανία: Υπάρχουν «μαζικές ενδείξεις» για εγκλήματα πολέμου

«Βουτιά» 45,1% του ουκρανικού ΑΕΠ προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider