Μαριούπολη: Δεν μπορεί να μπει ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε να φύγουν οι κάτοικοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαριούπολη: Δεν μπορεί να μπει ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε να φύγουν οι κάτοικοι
Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι "πολύ επικίνδυνη" για όποιον επιχειρήσει να φύγει, όπως είπε σήμερα ένας σύμβουλος του δημάρχου της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας.

H πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον προσπαθεί να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνη» για όποιον προσπαθεί να φύγει, δήλωσε την Παρασκευή ένας σύμβουλος του δημάρχου.

Ο Πέτρο Αντριουσένκο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν από την Πέμπτη ακόμη και τη μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν άνοιξε ο προγραμματισμένος «ανθρωπιστικός διάδρομος».

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί εδώ και εβδομάδες με λιγοστή τροφή, νερό και άλλες προμήθειες στην πόλη που κάποτε φιλοξενούσε 400.000 ανθρώπους αλλά πλέον έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μια συνοδεία λεωφορείων που αναχώρησε για τη Μαριούπολη την Πέμπτη δεν έφτασε στην πόλη, δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι το βράδυ της Πέμπτης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ έγραψε σε μια ανάρτηση αργά την Πέμπτη ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες «για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη, ώστε να μην αφήσουμε τους ανθρώπους μας μόνους τους».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το γενικό επιτελείο ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν τη Μαριούπολη, μια πύλη προς τη Μαύρη Θάλασσα που συνδέει έναν στρατηγικό διάδρομο μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας.

Το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης εκτιμά ότι 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκία της πόλης. Ο δήμαρχος ανέφερε τον αριθμό των αμάχων στην πόλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε 170.000.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες οργάνωσης ασφαλών διαδρόμων απέτυχαν, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη. Η Ρωσία αρνείται ότι επιτέθηκε εναντίον αμάχων κατά την εισβολή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη την 1η Απριλίου

Μετατοπίζονται τα μέτωπα πολέμου - Κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη - Πυρά εναντίον ανθρωπιστικού κομβόι

Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός έτοιμος για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, υπό εγγυήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider