«Κενό» 7,5 ωρών στα τηλεφωνικά αρχεία του Τραμπ - Πώς τον συνδέουν με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κενό» 7,5 ωρών στα τηλεφωνικά αρχεία του Τραμπ - Πώς τον συνδέουν με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο
Η επιτροπή του Καπιτωλίου που ερευνά την επίθεση εκείνης της ημέρας εξετάζει το ενδεχόμενο, ο Τραμπ να επικοινωνούσε μέσω μη εντοπίσιμων συσκευών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Υπάρχει ένα «κενό» διάρκεια επτά ωρών και 37 λεπτών στα τηλεφωνικά αρχεία του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με αρχεία που απέκτησαν σε κοινή έρευνα το CBS News και η Washington Post, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες κλήσεις στο κινητό του Τραμπ το χρονικό διάστημα πριν και κατά την διάρκεια της επίθεσης στο Καπιτώλιο, παρότι τα αρχεία δείχνουν δραστηριότητα το ίδιο πρωί και το ίδιο βράδυ.

Στις εκατοντάδες σελίδες των αρχείων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατάλογοι τω προσώπων που τον επισκέφθηκαν ή με τα οποία επικοινώνησε την 6η Ιανουαρίου 2021 και οι σημειώσεις που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών αυτών.

Σύμφωνα με το Marketwatch, πλέον, η επιτροπή του Καπιτωλίου που ερευνά την επίθεση εκείνης της ημέρας εξετάζει το ενδεχόμενο, ο Τραμπ να επικοινωνούσε μέσω μη εντοπίσιμων συσκευών - ή burner phones όπως είναι γνωστά - το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η επιτροπή βρίσκεται σε κούρσα με τον χρόνο, καθώς θέλει πάση θυσία να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Καθώς εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν στις προσεχείς εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής, θεωρείται δεδομένο πως θα τη διαλύσουν και θα ενταφιάσουν τη δουλειά της.

Ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο, κρίνει η επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ

Στις αρχές του Μαρτίου, η ειδική εξεταστική επιτροπή που διενεργεί έρευνα για την επίθεση πλήθους οπαδών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, έκρινε πως ο Ντόναλντ Τραμπ και συνεργάτες του ενεπλάκησαν σε παράνομες ενέργειες για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η επιτροπή διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να «συμπεράνει καλή τη πίστει ότι ο (πρώην) πρόεδρος και τα μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του ενεπλάκησαν σε εγκληματική συνωμοσία με σκοπό να εξαπατήσουν τις ΗΠΑ», αναφέρει κείμενό της, αντίγραφα του οποίου περιήλθαν στην κατοχή αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ.

Η επιτροπή θεωρεί ότι σε αυτή την υπόθεση παραβιάστηκε η αμερικανική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει ρητά κάθε «συνωμοσία για τη διάπραξη αδικήματος σε βάρος των ΗΠΑ ή για την εξαπάτηση των ΗΠΑ ή κάποιας υπηρεσίας τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό».

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Στέτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λευκορωσία: Άσυλο δόθηκε σε Αμερικανό καταζητούμενο για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο, κρίνει η επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Για κατάθεση στην επιτροπή της Βουλής καλείται η Ιβάνκα Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider