Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγή αιχμάλωτων - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Πάνω από 1.000 οι νεκροί άμαχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγή αιχμάλωτων - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Πάνω από 1.000 οι νεκροί άμαχοι
Σχεδόν 2 εκατ. παιδιά έως 18 ετών της Ουκρανίας έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η UNICEF.

Τελευταία ενημέρωση: 21:43

Το φράγμα των 1.000 ξεπέρασε ο αριθμός των αμάχων πολιτών που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, κατά τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, από τις 24 Φεβρουαρίου και μέχρι χθες, τουλάχιστον 1.035 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.650 έχουν τραυματιστεί από τις εχθροπραξίες.

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς ο ΟΗΕ , που διαθέτει μια μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη καταφέρει να επαληθεύσει τις αναφορές θυμάτων από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά.

Από την πλευρά της, η UNICEF ανακοίνωσε πως 4,3 εκατ. παιδιά και έφηβοι έως 18 χρονών (ο συνολικός πληθυσμός της Ουκρανίας υπό των 18 ετών ανέρχεται σε 7,5 εκατ.) έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με 1,8 εκατ. από αυτά να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτών και ναυτικών

Ρώσοι και Ουκρανοί προχώρησαν σήμερα σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως ανέφεραν η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας.

«Σε αντάλλαγμα για δέκα αιχμάλωτους κατακτητές, παραλάβαμε δέκα δικούς μας στρατιώτες» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων» μετά την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου, έντεκα Ρώσοι ναυτικοί, οι οποίοι διασώθηκαν όταν βυθίστηκε στο πλοίο τους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, στάλθηκαν στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την επιστροφή 19 Ουκρανών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους.

«Επιβεβαιώνω την πληροφορία όσον αφορά την ανταλλαγή 10 Ρώσων στρατιωτών που κρατούνταν στο ουκρανικό έδαφος με 10 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Και υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή Ρώσων ναυτικών με Ουκρανούς ναυτικούς», ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Ο Τσετσένος Καντίροφ υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος πρόσθεσε πως άλλες ρωσικές μονάδες προωθούνται παράλληλα σε αυτό το μεγάλο λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η Μαριούπολη σύντομα θα καθαριστεί πλήρως», σημείωσε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου ότι 1000 Τετσένοι εθελοντές βρίσκονταν καθ’οδόν για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εκτοπίζει Ουκρανούς

Οι Ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τα τις ταυτότητες τους και τα τηλεφώνα τους και στην συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στην σύνοδο των της G7, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών που έχουν εκτοπισθεί. Τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους οι Ρώσοι δια της βίας μεταφέρουν καθημερινά στο έδαφος τους, τους παίρνουν τα έγγραφα, τους τα παίρνουν όλα , τα κινητά τους τηλέφωνα και μετά τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές. Και στην συνέχεια μάλιστα προσπαθούν να τους εντάξουν στον στρατό τους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι οπαράνομα απαγάγουν παιδιά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του έχουν απαχθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

Νέες κατηγορίες για τη Μαριούπολη

Ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα άμαχους πολίτες να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία πόλη της Μαριούπολης, αν και οι ουκρανικές αρχές είχαν προετοιμάσει 40 λεωφορεία για την απομάκρυνσή τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση, η Ουκρανή αξιωματούχος δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν τους ανθρώπους να φύγουν.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένα ότι δεν τηρούν τις προσωρινές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που επιτρέπουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την πολιορκημένη πόλη.

Νέοι νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης με ανάρτηση του στο Telegram.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικό απολογισμό, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται», έγραψε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Ο βομβαρδισμός που εξαπολύθηκε με «όπλα μεγάλου βεληνεκούς» έπληξε ένα ταχυδρομείο κοντά στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ελάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο Σινεγκούμποφ, κάνοντας λόγο για ένα «νέο έγκλημα των Ρώσων κατακτητών».

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αριθμούσε πριν τον πόλεμο σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Από την αρχή της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, η πόλη σφυροκοπείται από ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει σχεδόν χίλια κτίρια στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία είναι κτίρια κατοικιών, δήλωσε την Δευτέρα ο δήμαρχος της, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Συνεχίζονται οι μάχες για το Κιέβο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο , αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.

«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Καταστράφηκε ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι Μπερντιάνσκ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Orsk, που ήταν αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ένα βίντεο, που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.

Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το φλεγόμενο πλοίο στο βίντεο ήταν το Orsk. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την πληροφορία ότι το πλοίο αυτό καταστράφηκε.

Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το Orsk είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: 15.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν παρανόμως εκτοπισθεί στη Ρωσία

Ουκρανία: Αποκρούστηκε ρωσική επίθεση στα προάστια του Κιέβου - Μαίνονται οι μάχες σε Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Μαριούπολη

Ουκρανία: Καταστράφηκε ρωσικό αποβατικό σκάφος στο λιμάνι Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider