27η ημέρα πολέμου: Καταστολή αντικατοχικών διαδηλώσεων στην Χερσώνα - Νεκρός επιζών του Ολοκαυτώματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
27η ημέρα πολέμου: Καταστολή αντικατοχικών διαδηλώσεων στην Χερσώνα - Νεκρός επιζών του Ολοκαυτώματος
Οι άμαχοι στο κατώφλι της ανθρωπιστικής κρίσης, οι πόλεις κατεστραμμένες, και οι μάχες συνεχίζονται για 27η ημέρα σε μια Ουκρανία που ανθίσταται στην ρωσική εισβολή.

Τελευταία ενημέρωση: 13:39

Ένας πόλεμος που επρόκειτο να είναι «αστραπιαίος» διανύει ήδη την 27η ημέρα του, έχοντας αφήσει πίσω του αμέτρητα θύματα και καθημαγμένες τις ουκρανικές πόλεις, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες δείχνουν να έχουν «κολλήσει» με νέες δηλώσεις από το Κρεμλίνο να κάνουν λόγο για «λίγο ουσιαστικές» συνομιλίες με το Κίεβο, την ώρα που οι άμαχοι στενάζουν κάτω από τις βόμβες των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

Σε αυτή την συνθήκη, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

Ενώ ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

"Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους", δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

«Εκκενώστε την περιοχή», καλεί τους αμάχους δήμαρχος πόλης κοντά στο Κίεβο

ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο, συνέστησε σήμερα στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί κοντά.

Ο δήμαρχος Βολοντίμιρ Μπορισένκο δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη απεύθυνσή του στους δημότες ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

"Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία", σημείωσε.

Η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις αποτελεί «αυτοκτονία»

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά "αυτοκτονία", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε επίσης ο ίδιος.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση κοντά στο Ντονέτσκ

Η πόλη Αβντίιβκα, πολύ κοντά στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν στόχος μιας ρωσικής επίθεσης χθες βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

"Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν", δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας πως η Αβντιίβκα υπήρξε "ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό".

Η Αβντίίβκα, όπου ζουν σε περίοδο ειρήνης 30.000 κάτοικοι, βρίσκεται βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, βιομηχανικού κέντρου της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Στο Λισικάνσκ, 150 χλμ. βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και οκτώ διασώθηκαν από τα ερείπια έπειτα από ένα άλλο πλήγμα του ρωσικού στρατού, συνέχισε.

Σε ένα άλλο μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram που δημοσιοποιήθηκε αργότερα το πρωί, η Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως ένα ρωσικό άρμα μάχης εξαπέλυσε πυρά στην περιοχή του Χάρκοβου, στην ανατολική Ουκρανία, σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε μια οικογένεια με δύο παιδιά.

Η οικογένεια είχε φωνάξει πως ήταν άμαχοι και είχε υψώσει λευκή σημαία, χωρίς αποτέλεσμα, όπως είπε. Οι γονείς και η εννιάχρονη κόρη τους σκοτώθηκαν και ένας 17χρονος έφηβος τραυματίστηκε, πρόσθεσε.

Όπλα εναντίων πολιτών που διαδήλωσαν στην Χερσώνα

Χθες, διαδήλωση πολιτών της Χερσώνας, πόλης της νότιας Ουκρανίας που κατέχουν οι ρωσικές δηλώσεις, διαλύθηκε χθες Δευτέρα με πυρά αυτομάτων όπλων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα ουκρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για τουλάχιστον έναν τραυματία.

«Στη Χερσώνα, οι δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν εναντίον κόσμου που βγήκε να διαδηλώσει ειρηνικά, χωρίς όπλα. Για την ελευθερία, για την ελευθερία μας», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπερθεμάτισε, καταγγέλλοντας μέσω Twitter «τους ρώσους εγκληματίες πολέμου που άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά εναντίον των εισβολέων».

Αξιωματούχος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος «πυροβολώντας στον αέρα» και κάνοντας χρήση «δακρυγόνων, φωτοβολίδων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης», προκαλώντας πολλά «θύματα».

Ανακατάληψη της πόλης Μακαρίβ

Μετά από πολυήμερες μάχς, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μακαρίβ, 30 μίλια δυτικά του Κιέβου, υποστηρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε ανάρτησή τους στο Facebook. Η «κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη καθώς οι Ρώσοι υποχώρησαν», ανέφερε η ανάρτηση. Το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επέζησε των στρατοπέδων συγκέντρωσης, σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Και το Ντόρα-Μίτελμπαου. Και το Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Όμως την Παρασκευή ο Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ίδρυμα μνήμης του Μπούχενβαλντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, εξηγώντας πως ενημερώθηκε από την εγγονή του.

Η πολυκατοικία όπου ζούσε «χτυπήθηκε από οβίδες και πήρε φωτιά», διευκρίνισε. «Το διαμέρισμά του κάηκε», συνέχισε το ίδρυμα, εκφράζοντας το πένθος του για τον θάνατο αυτού «του στενού φίλου».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας βομβαρδίζεται από το ρωσικό πυροβολικό σχεδόν αδιαλείπτως από την έναρξη την 24η Φεβρουαρίου της ρωσικής εισβολής, που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατ’ αυτόν απαραίτητη για να αφοπλιστεί και να «αποναζιστικοποιηθεί» η γειτονική χώρα.

Ζελένσκι: Αναγκαία μία συνάντηση με Πούτιν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Πεσκόφ: Όχι αρκετά ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Κίεβο

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Κίεβο δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές», αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για «συμβιβασμούς», τους οποίους όμως θα θέσει σε δημοψήφισμα.

«Υπήρξε μια κάποια διαδικασία (διαπραγματεύσεων), όμως θα θέλαμε να ήταν πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς συζητούν η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία, διότι «αν δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο τα θέματα, δεν μπορεί παρά να παρεμποδιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα ενδέχεται να προετοιμάζει κυβερνοεπιθέσεις σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιδίδεται σε «εγκληματική δράση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Δευτέρα τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προστατευθούν από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις που θα εξαπολύσει η Ρωσία.

«Η κυβέρνησή μου επαναλαμβάνει την προειδοποίηση, βασιζόμενη στα δεδομένα των υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό κράτος εξετάζει διάφορες» πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Ρωσική Ομοσπονδία, αντίθετα με πολλές δυτικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν επιδίδεται σε κρατική εγκληματική δράση».

Η Ρωσία είχε απορρίψει τον Φεβρουάριο ότι ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιστότοπων κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών της Ουκρανίας.

Η Αν Νοϊμπέργκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δει κάποια «προκαταρκτική» ρωσική δραστηριότητα που στοχεύει διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα» ότι θα συμβεί μια τέτοια επίθεση.

Από την πλευρά της η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom επεσήμανε ότι έχουν ενταθεί αυτό τον μήνα οι απόπειρες να διαταραχθεί η λειτουργία ιστότοπων διάφορων εταιρειών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP

Photo: @AssociatedPress

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος / Χρυσάνθη Στέτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Μαριούπολη δεν θα παραδοθεί» - Σε ασφυκτικό κλοιό τα αστικά κέντρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί άμαχοι 

Βαρύ το πλήγμα στην Ουκρανία λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της - «Έμφραγμα» στις εξαγωγές σιτηρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider