Ουκρανία: Τουλάχιστον 847 οι νεκροί άμαχοι - Φόβοι για δεκάδες θύματα στο Μικολάγιεφ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Τουλάχιστον 847 οι νεκροί άμαχοι - Φόβοι για δεκάδες θύματα στο Μικολάγιεφ
Από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 847 άμαχοι έχουν πεθάνει στην Ουκρανία και τουλάχιστον 1.399 έχουν τραυματιστεί.

Τελευταία ενημέρωση: 20:31

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των άμαχων νεκρών στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ώρα που μεγαλώνει η ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από τις εχθροπραξίες με τον ρωσικό στρατό.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 847 άμαχοι έχουν πεθάνει στην Ουκρανία και τουλάχιστον 1.399 έχουν τραυματιστεί.

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς ο ΟΗΕ , που διαθέτει μια μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη καταφέρει να επαληθεύσει τις αναφορές θυμάτων από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά.

Η ανησυχία για τον αριθμό των θυμάτων αυξάνεται λόγω ενός στρατοπέδου που καταστράφηκε συθέμελα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάγιεφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης.

Κίεβο: 228 νεκροί στην πόλη από την αρχή της εισβολής

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, 228 άτομα έχουν σκοτωθεί από τον ρωσικό στρατό στο Κίεβο, από την αρχή της εισβολής έως σήμερα, μεταξύ τους και 4 παιδιά.

Ακόμα, η δημοτική αρχή της πόλης υποστηρίζει ότι 912 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Απεγκλωβισμός 190.000 αμάχων από την ουκρανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απομακρύνει 190.000 πολίτες από τις περιοχές των μαχών με τον ρωσικό στρατό από την αρχή της εισβολής έως και σήμερα, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που έχουν διανοιχτεί στις περιοχές του Κίεβου και του Λουγκάντσκ συνεχίζουν να απομακρύνουν αμάχους.

Ωστόσο, η Βερεστσούκ υποστήριξε πως δεν συμβαίνει τον ίδιο και στη Μαριούπολη, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν αφήνει να περάσουν λεωφορεία για την εκκένωση των πολιτών.

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης για τις συζητήσεις με τη Μόσχα, Μικαίλο Ποντόλιακ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για λήξη του πολέμου στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Υπάρχουν σημάδια για προσέγγιση μας με τη Ρωσία σε κάποια θέματα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως οι εγγυήσεις ασφαλείας, οι συζητήσεις για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την κατάπαυση του πυρός μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Συνέχεια για την προσπάθεια απεγκλωβισμού των αμάχων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ίδια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη.

Το Κίεβο απώλεσε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεπέρασαν τα 3,3 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες λόγω του πολέμου

Στο χέρι της Ουκρανίας το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τον Λαβρόφ

Η ρωσική εισβολή «έσβησε» το 30% στην οικονομία της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider