Unicef: Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας από την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Unicef: Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας από την Ουκρανία
Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου 1,4 εκ. παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, κατά μέσο όρο 73.000 την ημέρα, κάτι που σημαίνει περίπου 55 το λεπτό ή «πρακτικά ένα παιδί το δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από την Ουκρανία ξεπερνά τα 2,95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που έγινε σήμερα περίπου στις 12:00.

«Αυτή η κρίση, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και την κλίμακά της, είναι πρωτοφανής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Έλντερ.

Ο εκπρόσωπος της Unicef, απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι αυτά τα παιδιά «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα χωρισμού, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης».

«Πλέον φτάσαμε το όριο των 3 εκατομμύριων σε ό,τι αφορά την κίνηση του πληθυσμού εκτός Ουκρανίας», επιβεβαίωσε και ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τη Γενεύη στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Από τους σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι 157.000 είναι πολίτες άλλων χωρών, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

Η Πολωνία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων, σχεδόν τους μισούς. Σύμφωνα με την UNHCR, 1,79 εκ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη χώρα μέχρι στιγμής από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία έχουν υποδεχθεί επίσης Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ περίπου 300.000 έχουν κατευθυνθεί προς τη δυτική Ευρώπη προκειμένου να ενωθούν με συγγενείς ή φίλους που ζουν εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider