ΗΠΑ: Η Κίνα θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Κίνα θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις
Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει "με απόλυτη βεβαιότητα" συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους, γράφουν στην κυριακάτικη έκδοσή τους οι εφημερίδες Financial Times, επικαλούμενες Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα για τις αναφορές αυτές, ο Λιου Πενγκγιού, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, είπε: "Δεν το έχω ακούσει ποτέ".

Ο Σάλιβαν δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε κάποια ενέργεια στην Ουκρανία προτού γίνει η εισβολή, αν και το Πεκίνο μπορεί να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκταση αυτού που σχεδιαζόταν.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική επιχείρηση".

Πεκίνο: Να μην βγει εκτός ελέγχου η κρίση στην Ουκρανία

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που άρχισε την εισβολή της.

"Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική", αναφέρει ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση.

"Η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου".

Ο Λιου είπε επίσης ότι "θα πρέπει να καταβληθούν οι μεγαλύτερες κατά το δυνατόν προσπάθειες για τη στήριξη της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τη δύσκολη κατάσταση ώστε να επιτευχθεί ένα ειρηνικό αποτέλεσμα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: «Αληθινά ανησυχητική» η κατάσταση στην Ουκρανία - Να συνεχιστούν οι συνομιλίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider