Ζελένσκι: Eίμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ρωσία, όχι για συνθηκολόγηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: Eίμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ρωσία, όχι για συνθηκολόγηση
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί είναι», τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Bολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ξανά τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάλογο, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά δεν είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει.

«Πρώτα από όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ABC News, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για κατάπαυση του πυρός. Δηλαδή, να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των λεγόμενων ΛΔ.

«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Προσέθεσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «ικετεύει στα γόνατά της, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

«Ο Πούτιν πρέπει να αρχίσει να μιλάει»

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό στα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα ζήσουν σε αυτά τα εδάφη οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί είναι», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider