Διάγγελμα Μπάιντεν: Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών -«Δεν είναι αργά για τη διπλωματία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάγγελμα Μπάιντεν: Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών -«Δεν είναι αργά για τη διπλωματία»
«Δεν είναι αργά για τη διπλωματία» δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμα του για την ουκρανική κρίση.

Μάλιστα, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών, μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο.

«Οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι μας είναι προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν κάθε ίντσα περιοχής του NATO, από κάθε απειλή προς τη συλλογική μας ασφάλεια» προειδοποίησε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Πούτιν «ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Να θυμίσουμε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε χθες Πέμπτη: «Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες».

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε απόψε πως οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία».

«Θα γινόταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ.

Ουκρανία: Η Ρωσία προσπαθεί να προκαλέσει τον στρατό μας να επιτεθεί

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προβαίνει σε προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, αλλά η Ουκρανία θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης, τόνισε.

Σε κοινή ενημέρωση, η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία φαίνεται πως αυξάνεται επικίνδυνα.

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν ορισμένες πολιτικές υποδομές στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επαρχία του Ντονέτσκ.

Η υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους του Ντονέτσκ «να μην φύγουν από τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών.

Τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους από τις αυτονομιστικές επαρχίες της Ουκρανίας έφτασαν στην περιοχή του Ροστόφ, στη Ρωσία, αργά απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, η εκκένωση αφορά σε περίπου 700.000 κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν ήδη ρωσική υπηκοότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider