Κρίση στην Ουκρανία: «Η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίση στην Ουκρανία: «Η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην ουκρανική μεθόριο από 160.000 έως 190.000 στρατιώτες, ενώ στις 30 Ιανουαρίου ο εν λόγω αριθμός ανερχόταν σε 100.000. 

Τελευταία ενημέρωση: 15:27

Καθώς η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία φαίνεται πως αυξάνεται επικίνδυνα, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Ο Αμερικανός πρέσβης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ, ανέφερε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει εντός και κοντά στην Ουκρανία από 160.000 έως 190.000 στρατιώτες, ενώ στις 30 Ιανουαρίου ο εν λόγω αριθμός ανερχόταν σε 100.000.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση που έχουμε δει επί ευρωπαϊκού εδάφους από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε ο Κάρπεντερ.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θέλησε να ψέξει την αξιοπιστία του ΟΑΣΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι καταγραφές του ΟΑΣΕ έχουν αρχίσει να αποκρύπτουν την αλήθεια γύρω από τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης για την ένταση στην περιοχή και είπε πως η Μόσχα έχει στην κατοχή της πληροφορίες που αναφέρουν ότι μισθοφόροι από την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία κινούνται στο Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, «ένα σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν μία επίθεση στην Ουκρανία.

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24/48 ωρών εντάσσονται σε ένα σενάριο... που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την ομιλία του ενώπιον κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

«Tο Κίεβο ετοιμάζεται για εισβολή», υποστηρίζει ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντονιέτσκ

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Πούτιν: Πρόσκληση προς την Ουκρανία στο «τραπέζι» των συνομιλιών

Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι «να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισε ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Την δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.

«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».

«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Μόσχα επιμένει για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, εστίασε στην ανάγκη για εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς από τις χώρες της Δύσης προς τη χώρα του.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε διαβεβαιώσεις των νατοϊκών Βρυξελών, βλέπουμε τι συμβαίνει με τις αβάσιμες υποσχέσεις. Με τα χρόνια έρχεται το πάνω κάτω και αυτό που αποκομίζουμε είναι ότι επιδεινώνεται ριζικά η κατάσταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του νατοϊκού επεκτατισμού, της ιδιοποίησης από τους νατοϊκούς με επικεφαλής τις ΗΠΑ εδαφών που αγγίζουν άμεσα τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να μην επιτραπεί «η περαιτέρω καταστροφή του συστήματος ασφαλείας με την μορφή εκείνη η οποία προς το παρόν μπορεί να διατηρηθεί». «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τα απαντητικά μας μέτρα, τα αντίμετρά μας θα είναι εξαιρετικά σκληρά, και στην Δύση θα μετανιώσουν, θα έλεγα, που θα χάσουν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν με την Ρωσία σε μια υγιή βάση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν και ηγετών της Δύσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη για την ουκρανική κρίση με κορυφαίους αξιωματούχους από την Ευρώπη, τον Καναδά καθώς και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο Τζο Μπάιντεν, ο Τζάστιν Τριντό (Καναδάς), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος της Κομισιόν), ο Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ο Μάριο Ντράγκι (Ιταλία), ο Γενς Στόλτενμπεργκ (γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ), ο Όλαφ Σολτς (Γερμανία), ο Αντρέι Ντούντα (Πολωνία), ο Κλάους Γιοχάνις (Ρουμανία), ο Μπόρις Τζόνσον (Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Σε ουδέτερο έδαφος μια συνάντηση Λαβρόφ με Μπάιντεν

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία ανέφερε πως ενδεχόμενη συνάντηση του Λαβρόφ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που μπορεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Φινλανδία ή τη Γενεύη.

Επιμονή ΗΠΑ - Κιέβου για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων

Όλα αυτά καθώς η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζέλενσκι προειδοποιεί για αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην ουκρανική μεθόριο.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες για μια κλιμάκωση ευρείας κλίμακας από την πλευρά της Ρωσίας». Ο Ρέζνικοφ υποστήριξε πως δεν σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τους 149.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, ενώ αναμένεται ενίσχυση τους με αρκετές χιλιάδες ακόμα στο κοντινό μέλλον.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, με αξιωματούχο του να αναφέρει πως η Ρωσία δεν φαίνεται να θέλει να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα και πως ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή. «Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την εισβολή όποια στιγμή το επιλέξει» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Πώληση αμερικανικών τανκ στην Πολωνία

Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε πως η Πολωνία πρόκειται να αγοράζει 250 άρματα μάχης τύπου Abrams, εντείνοντας τις ανησυχίες για συμμετοχή επιπλέον χωρών στην κρίση της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει ανθρώπους που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία στην περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Σε ό,τι αφορά την κρίση που σίγουρα θα προκληθεί εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θέλω να τονίσω ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτούς που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όστιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Αναφορές για νέους βομβαρδισμούς - Η Δύση μιλά για κλιμάκωση και η Ρωσία για μισθοφόρους

Πούτιν: Πρόσκληση προς την Ουκρανία στο «τραπέζι» των συνομιλιών

Σολτς: Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider