Ουκρανία: Εκκενώνονται περιοχές των αυτονομιστών στα ανατολικά - Ισχυρή έκρηξη στο Ντονιέτσκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Εκκενώνονται περιοχές των αυτονομιστών στα ανατολικά - Ισχυρή έκρηξη στο Ντονιέτσκ
Οι υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές αρχές αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία συγκέντρωσαν σήμερα τα παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής για να αρχίσουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία

Τελευταία ενημέρωση 23:17

Οι υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές αρχές αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία συγκέντρωσαν σήμερα τα παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής για να αρχίσουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών. Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ εξέδωσε αργότερα παρόμοια ανακοίνωση, με βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας να εκτιμά πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να φθάσουν στην περιοχή του Ροστόφ από το Ντονμπάς, όπως συνέβη και κατά την κρίση του 2014.

Σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, η εκκένωση αφορά σε περίπου 700.000 κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν ήδη ρωσική υπηκοότητα.

Παράλληλα, οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί. Ένας ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία φαίνεται πως αυξάνεται επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ, ανέφερε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει εντός και κοντά στην Ουκρανία από 160.000 έως 190.000 στρατιώτες, ενώ στις 30 Ιανουαρίου ο εν λόγω αριθμός ανερχόταν σε 100.000.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει μια ενημέρωση για την ουκρανική κρίση με τη Ρωσία απόψε το βράδυ (23.00 ώρα Ελλάδας).

«Tο Κίεβο ετοιμάζεται για εισβολή», υποστηρίζει ο ηγέτης των αυτονομιστών

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να προμηθεύσουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.

Εδώ και 48 ώρες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί και αυτονομιστές αλληλοκατηγορούντια για πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού εκάστου κατά του αντιπάλου.

Φόβοι για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όπως και το 2014, μπορεί να φθάσουν στην περιοχή του Ροστόφ από το Ντονμπάς εξαιτίας της όξυνσης της κατάστασης στα σύνορα των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και πρώην προπωθυπουργός της κυβέρνησης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντρ Μπαραντάι.

Ο Μπαραντάι δήλωσε ότι προς το παρόν η εκκένωση αφορά τις κατοικημένες περιοχές οι οποίες βρίσκονται είτε στην περιοχή της γραμμής επαφής ή πολύ κοντά σ αυτήν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εκκένωση των εν λόγω περιοχών γίνεται λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από μέρους της ουκρανικής πλευράς και των συγκρούσεων στην γραμμή επαφής.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ναρκοθέτησαν υποδομές στο Ντονέτσκ

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν ορισμένες πολιτικές υποδομές στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επαρχία του Ντονέτσκ.

«Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του κράτους μας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Η υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους του Ντονέτσκ «να μην φύγουν από τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η Ρωσία προσπαθεί να προκαλέσει τον στρατό μας να επιτεθεί

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προβαίνει σε προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία αε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, αλλά η Ουκρανία θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης, τόνισε.

Σε κοινή ενημέρωση, η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις.

Ο Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, είπε ότι δεν υπάρχουν εντολές για την απελευθέρωση του Ντονμπάς από το Κίεβο. Ο Ντανίλοφ είπε ότι η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να απελευθερώσει με τη βία εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές, προσθέτοντας ότι μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απίθανη.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις θα μετέτρεπαν τη Ρωσία σε "παρία" της διεθνούς κοινότητας

Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία», προειδοποίησε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θα γινόταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ.

Η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

«Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Μακρόν προς Ρωσία: Σταματήστε τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ντομπάς

O Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες στο Ντομπάς και να αποκλιμακώσει την πίεση γύρω από την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Ντομπάς είναι πολύ ανησυχητική» και με πολλά θύματα και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδείξεις για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας», συνέχισε ο Μακρόν, λέγοντας: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, όμως ένας εταίρος είναι αξιόπιστος όταν οι πράξεις συνάδουν με τις δηλώσεις του».

Πούτιν: Οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων σε κάθε πρόσφυγα

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.

«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Πρόσκληση προς την Ουκρανία στο «τραπέζι» των συνομιλιών

Ουκρανία: Αναφορές για νέους βομβαρδισμούς - Η Δύση μιλά για κλιμάκωση και η Ρωσία για μισθοφόρους

Μόσχα: «Επικίνδυνη η κατάσταση στο Ντονμπάς» - Κίεβο: «Δεν θα επιτεθούμε σε Α. Ουκρανία ή Κριμαία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider