Κρεμλίνο: Χαιρέτισε την προθυμία του Μπάιντεν «για σοβαρές συνομιλίες» - Διέψευσε τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρεμλίνο: Χαιρέτισε την προθυμία του Μπάιντεν «για σοβαρές συνομιλίες» - Διέψευσε τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας
“Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε κυβερνοεπιθέσεις”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τελευταία ενημέρωση: 14:15

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα “θετικές” τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επεσήμανε χθες ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών και της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και της Δύσης λόγω της Ουκρανίας.

“Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής σοβαρών διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες προβλέπεται να είναι "πολύ δύσκολες". Η άποψη της Ρωσίας είναι ότι αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ασφάλειας που προέκυψε από τον Ψυχρό Πόλεμο.

"Θα είναι δύσκολο, θα χρειαστεί πολλύ ευελιξία και από τις δύο πλευρές και πολιτική βούληση", υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Να τερματιστεί η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Η Μόσχα ζητεί να τερματιστεί η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία να δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξει επιθετικά όπλα κοντά στο ρωσικό έδαφος, αλλά και ότι θα απομακρύνει τις υποδομές του από την ανατολική Ευρώπη.

Η Δύση έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα και σε αντάλλαγμα έχει προτείνει συνομιλίες για άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των όπλων, αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες στο θέμα της ασφάλειας.

Διάψευση για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας

Παράλληλα ο Πεσκόφ διέψευσε σήμερα ότι η Ρωσία εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο πολλούς ιστότοπους του στρατού της Ουκρανίας και δύο κρατικών τραπεζών της χώρας.

“Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε κυβερνοεπιθέσεις”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ εκτίμησε ότι “ήταν αναμενόμενο ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να κατηγορεί τη Ρωσία για τα πάντα”.

Ειρωνία για την «ημερομηνία εισβολής»

Οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας σαρκάζουν σήμερα την «ημερομηνία εισβολής» της 16ης Ιανουαρίου που είχε ανακοινωθεί από δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν πηγές στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Αίτημα προς τα αμερικανικά και τα βρετανικά μέσα παραπληροφόρησης (...), ανακοινώστε το χρονοδιάγραμμα των 'εισβολών' μας για τον ερχόμενο χρόνο, θα ήθελα να προγραμματίσω διακοπές», σάρκασε στο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Την περασμένη εβδομάδα, αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πληροφορίες από ανώνυμες πηγές στους κόλπους της κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία μπορεί να εξαπέλυε επιχείρηση κατά της Ουκρανίας σήμερα, 16 Ιανουαρίου.

Οι πηγές αυτές διευκρίνιζαν ωστόσο πως η αναφορά μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας μπορεί να αποτελούσε μέρος μιας ρωσικής προσπάθειας παραπληροφόρησης.

Αγγλοσαξονικές εφημερίδες είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αναφέροντας συγκεκριμένες ώρες για την εισβολή μέσα στην περασμένη νύχτα.

«Η νύχτα πέρασε όπως συνήθως. Κοιμηθήκαμε ειρηνικά. Το πρωί αρχίσαμε την ημέρα ήρεμα και επαγγελματικά», σχολίασε με στωϊκότητα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες επαφές με ξένες χώρες στη διάρκεια της νύχτας, απάντησε: «Δεν συνηθίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με ξένες χώρες τη νύχτα».

«Δεν θα έλεγα πως αυτό μας διασκεδάζει, όμως ασφαλώς μας αφήνει βαθιά αμήχανους», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει ακόμη αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν βλέπει ακόμα οποιαδήποτε αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από θέσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε, και δεν βλέπουμε ακόμη οποιαδήποτε αποχώρηση, απλώς ακούσαμε γι' αυτήν», δήλωσε ο Ζέλενσκι, σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη δυτική Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί υψώνουν σημαίες αψηφώντας τους φόβους για μια ρωσική εισβολή

Οι Ουκρανοί ύψωσαν σήμερα την σημαία της χώρας τους και παιάνιζαν τον εθνικό τους ύμνο για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στους φόβους για ρωσική εισβολή, η οποία σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις επίκειται.

Εξω από σχολεία, νοσοκομεία και πολλά καταστήματα κυμάτιζε σήμερα η ουκρανική σημαία για να τιμηθεί η "Ημέρα της Ενότητας", την οποία ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε αργία αυτή την εβδομάδα μετά τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου, Κρέσκατικ, όπου σημαίες κυματίζουν στα κυβερνητικά γραφεία, η σημερινή ημέρα ήταν για πολλούς όπως κάθε άλλη ημέρα.

"Μια συνηθισμένη ημέρα, αλλά αυτές οι σημαίες βρίσκονται εδώ για κάποιο λόγο, για να δείξουν ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν μας τρόμαξαν", λέει ο Μικόλα, ιδιοκτήτης μιας μικρής καντίνας που πουλάει καφέδες.

Ένα μεγάφωνο σε μια τοπική κυβερνητική υπηρεσία στην πρωτεύουσα παίζει πατριωτικά τραγούδια, ενώ τα τηλεοπτικά και τα κυβερνητικά δίκτυα στο Youtube μεταδίδουν ομιλίες που υπενθυμίζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

"Ολοι θέλουν να μας φοβίσουν και ήρθαμε για να μείνουμε", λέει μια συνταξιούχος, η Λουντμίλα, η οποία φοράει μια μικρή καρφίτσα με την ουκρανική σημαία στο πέτο του πανωφοριού της.

Στο Ολυμπιακό στάδιο του Κιέβου δεκάδες άνθρωποι ξεδίπλωσαν μια ουκρανική σημαία 200 μέτρων την οποία κουνούσαν υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί είναι ενωμένοι σε μια κοινή επιθυμία "να ζήσουν εν ειρήνη, ευτυχισμένοι, σε μια οικογένεια, τα παιδιά με γονείς".

"Κανένας δεν μπορεί να αγαπήσει την πατρίδα μας όπως εμείς. Και μόνο εμείς μπορούμε να την προστατεύσουμε", είπε.

Αργότερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Ρίβνε και να μεταβεί αεροπορικώς στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς για να συναντήσει στρατιώτες που υπηρετούν εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: «Παραμένει πολύ πιθανή» μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Tο μήνυμα στον Πούτιν

Ζελένσκι: Δεν βλέπουμε ακόμη αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider