Κίεβο: Πιστεύουμε στη διπλωματία αλλά πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία - Ικανοποίηση Μόσχας για Μακρόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίεβο: Πιστεύουμε στη διπλωματία αλλά πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία - Ικανοποίηση Μόσχας για Μακρόν
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία, αφού έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθεί η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία μέσω της διπλωματίας μετά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ευρωπαίοι τις τελευταίες ημέρες, όμως σημειώνει ότι υφίστανται ήδη λόγοι για να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

"Σήμερα υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση" της κρίσης, εκτίμησε ο Κουλέμπα μιλώντας στο πλευρό του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση "είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο".

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία, αφού έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή.

“Οι κυρώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβληθούν σε περίπτωση περαιτέρω ή ενός νέου κύματος στρατιωτικής κλιμάκωσης, της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας”, σημείωσε ο Κουλέμπα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για "πρωτόγνωρες αποφάσεις, πολύ επώδυνες για τη Ρωσία", οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέσο αποτροπής για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, η Ρωσία προκαλεί τις τρέχουσες εντάσεις διότι "προσπαθεί να πάρει εκδίκηση μετά την ήττα της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο".

Πλέον ο Ουκρανός υπουργός εκτίμησε ότι "στόχος είναι να διατηρηθεί το σύνολο της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη", η οποία χτίστηκε πριν 30 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει πως το Κίεβο έχει ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, προτού αυτή εξαπολύσει κάποια επίθεση.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και αυτό αποτελεί βάση για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της.

Ο Ουκρανός υπουργός αναφερόταν στην έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για κάποιους Ουκρανούς πολίτες σε περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

“Κάποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν νωρίτερα, όπως και τώρα, προκειμένου να καταδειχθεί η σοβαρότητα των προθέσεων και η ετοιμότητα για ανάληψη δράσης”, υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

Περισσότερα από 700.000 ρωσικά διαβατήρια έχουν εκδοθεί σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας αφότου οι αυτονομιστές αντάρτες έθεσαν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους το 2014. Το ρωσικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές αυτές ως ανεξάρτητα κράτη.

Κρεμλίνο: «Θετικά σημάδια» μετά την συνάντηση με Μακρόν

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα λόγο για πρώτα “θετικά σημάδια” μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουκρανία με στόχο την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, μια διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και χρόνια.

“Υπήρξαν θετικά σημάδια μετά την απόφαση της Ουκρανίας να δράσει αποκλειστικά στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, είναι κάτι θετικό”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Όμως δεν ακούσαμε τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί γρήγορα με το θέμα”, πρόσθεσε.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2015, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία θεωρείται ότι υποκινεί τη σύγκρουση στηρίζοντας στρατιωτικά και πολιτικά τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, κάτι που η ίδια διαψεύδει.

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας στις δηλώσεις του Ζελένσκι, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μακρόν χθες Τρίτη. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που είχε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία.

Οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο προκειμένου να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης στο Ντονμπάς και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider