Ρωσία: Aπογοητευμένη με την αντίδραση της Δύσης στα ζητήματα ασφαλείας

Newsroom
Μοιράσου το
Ρωσία: Aπογοητευμένη με την αντίδραση της Δύσης στα ζητήματα ασφαλείας
Ρωσία: Η Μόσχα είναι απογοητευμένη με την αντίδραση της Δύσης στα ζητήματα ασφαλείας, αλλά αξιολογεί θετικά την ετοιμότητα της να συνεχίσει τον διάλογο και αποκλείει τον πόλεμο με την Ουκρανία - πηγή ρωσικού ΥΠΕΞ

Απογοητευμένη δηλώνει η Ρωσία με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά διαπιστώνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τον διάλογο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αποκλείει τη στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.

«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Όπως επισήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν, στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα».

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ». «Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημα μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».

Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους. «Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία. «Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το ‘κόμμα του πολέμου’ στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αιχμές Ερντογάν: Μπάιντεν και Δύση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας