Σχοινάς: Η Europol είναι ένα απτό παράδειγμα που δείχνει ότι η δράση της ΕΕ βοηθά στην προστασία όλων μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχοινάς: Η Europol είναι ένα απτό παράδειγμα που δείχνει ότι η δράση της ΕΕ βοηθά στην προστασία όλων μας
Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ισχυρότερη εντολή για την Europol.

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ισχυρότερη εντολή για την Europol, τον οργανισμό της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου. Στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εντολής, η Εuropol θα είναι σε θέση να εντείνει την υποστήριξή της προς τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για την ασφάλεια. Η Εuropol θα είναι σε θέση να συνεργάζεται αποτελεσματικά με ιδιωτικούς φορείς. Οι ενημερώσεις θέτουν επίσης σαφείς κανόνες για την επεξεργασία μεγάλων και πολύπλοκων συνόλων δεδομένων και επιτρέπουν στον οργανισμό να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που ταιριάζουν με τις ανάγκες επιβολής του νόμου. Αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας δεδομένων καθώς και ισχυρότερη κοινοβουλευτική εποπτεία και λογοδοσία.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «η Europol είναι ένα απτό παράδειγμα που δείχνει ότι η δράση της ΕΕ βοηθά στην προστασία όλων μας. Η σημερινή συμφωνία θα δώσει στην Εuropol τα κατάλληλα εργαλεία και τις εγγυήσεις για να υποστηρίξει τις αστυνομικές δυνάμεις στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων για τη διερεύνηση του εγκλήματος και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε σε ό,τι αφορά στην Ένωση Ασφαλείας».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σημείωσε ότι «η Europol χρειάζεται σύγχρονα μέσα για να υποστηρίξει την αστυνομία στις έρευνές της. Η ισχυρότερη εντολή που συμφωνήθηκε σήμερα επιβεβαιώνει τη θέση της Europol ως παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την επιβολή του νόμου, τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την πρόληψη και τη διερεύνηση του εγκλήματος και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Η ενημερωμένη εντολή περιλαμβάνει:

*Αποτελεσματική συνεργασία με ιδιώτες, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αυστηρές απαιτήσεις προστασίας δεδομένων. Οι τρομοκράτες συχνά κάνουν κατάχρηση των υπηρεσιών που παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες για να στρατολογήσουν εθελοντές, να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να διαδώσουν την προπαγάνδα τους. Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης εντολής της, η Εuropol θα μπορεί να λαμβάνει προσωπικά δεδομένα απευθείας από ιδιώτες και να τα αναλύει για να εντοπίσει εκείνα τα κράτη μέλη που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες για συναφή εγκλήματα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχίσει να υπόκειται σε αυστηρές απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.

*Σαφείς κανόνες για την ανάλυση «μεγάλων δεδομένων» από την Εuropol για την υποστήριξη ποινικών ερευνών, σε συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σημερινού αστυνομικού έργου και ο ρόλος της Europol είναι ουσιαστικός για τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων που διαφεύγουν της ανάλυσης μεμονωμένων κρατών μελών. Η νέα εντολή παρέχει νομική σαφήνεια σχετικά με την προανάλυση μεγάλων δεδομένων από την Εuropol, αντιμετωπίζοντας επίσης πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Η Εuropol θα έχει στη διάθεσή της 18 μήνες για να προαναλύσει τα μεγάλα δεδομένα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και να τους δώσει μια κατηγοριοποίηση για το υποκείμενο των δεδομένων, με πιθανή παράταση για άλλη περίοδο 18 μηνών.

*Υποστηρικτικό ρόλο της Europol στην έκδοση ειδοποιήσεων πληροφοριών για ξένους τρομοκράτες. Η Εuropol θα μπορεί να προτείνει στα κράτη μέλη να εισάγουν στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν πληροφορίες που λαμβάνονται από τρίτες χώρες σχετικά με υπόπτους και εγκληματίες, ιδίως ξένους μαχητές. Αυτό θα καταστήσει αυτές τις πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες στους αξιωματικούς στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και εντός του ζώνης Σένγκεν.

*Eνισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς το σοβαρό έγκλημα και η τρομοκρατία συχνά έχουν δεσμούς πέρα από το έδαφος της Ένωσης.

*Βελτιωμένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μέσω ενός συστήματος hit/no-hit, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να έχει έμμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Europol σε σχέση με αδικήματα στο πλαίσιο της εντολής της, σύμφωνα με τις ισχύουσες διασφαλίσεις. Αυτό θα υποστηρίξει ποινικές έρευνες και διώξεις.

*Nέο ρόλο για την Europol στην έρευνα και την καινοτομία για τον εντοπισμό νέων τεχνολογικών αναγκών για την επιβολή του νόμου, βοηθώντας στον εξοπλισμό των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου με σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

*Περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου προστασίας δεδομένων στην Εuropol για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά πλαίσια προστασίας δεδομένων στον κόσμο της επιβολής του νόμου, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία δεδομένων.

*Ενισχυμένη εποπτεία της Εuropol, με πρόσθετες εξουσίες για τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και έναν νέο Υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (στην Europol).

*Ενισχυμένη κοινοβουλευτική εποπτεία και λογοδοσία, με ενισχυμένο ρόλο για τη Μικτή Κοινοβουλευτική Ομάδα Ελέγχου (επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του οργανισμού), με συμβουλές από συμβουλευτικό φόρουμ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider