ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 175 εκατ. ευρώ για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 175 εκατ. ευρώ για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική
Στα 175 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ προς τα ευάλωτα άτομα στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για το 2022, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν.

Στα 175 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ προς τα ευάλωτα άτομα στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για το 2022, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε ανθρωπιστικά έργα στις ακόλουθες οκτώ χώρες: Μπουρκίνα Φάσο (23,5 εκατ. ευρώ), Καμερούν (16 εκατ. ευρώ), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (17 εκατ. ευρώ), Τσαντ (26,5 εκατ. ευρώ), Μαλί (25 εκατ. ευρώ), Μαυριτανία (8,5 εκατ. ευρώ), Νίγηρας (24 εκατ. ευρώ) και Νιγηρία (34 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι πληθυσμοί της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής εξακολουθούν να πλήττονται από μια περίπλοκη ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα παρατηρούνται συστηματικά σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος παιδιών, περιστατικά έμφυλης βίας, απαγωγές και επιθέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες επιδεινώνονται περαιτέρω από την άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση, φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID-19. Η βοήθεια της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη βασικών αναγκών, μεταξύ άλλων με την παροχή επισιτιστικής, υγειονομικής βοήθειας και βοήθειας στον τομέα της προστασίας, καθώς και με τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές νερό».

Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ προς τις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής έχει τους εξής στόχους:

  • παροχή ζωτικής βοήθειας στους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις και στις κοινότητες που φιλοξενούν ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους
  • παροχή προστασίας σε ευάλωτα άτομα και στήριξη του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών
  • στήριξη μέτρων για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών κρίσεων και του σοβαρού υποσιτισμού οξείας μορφής των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών
  • ενίσχυση της άμεσης αντίδρασης όσον αφορά τις βασικές υπηρεσίες προς τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, ιδίως στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης για όλους/-ες ή της εκπαίδευσης των παιδιών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις
  • ενίσχυση της ετοιμότητας των ευάλωτων κοινοτήτων για κρίσεις, όπως μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων ή επαναλαμβανόμενες επισιτιστικές ή κλιματικές κρίσεις.

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της συμβολής της «Ομάδας Ευρώπη» στην παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, της στήριξης της προσπάθειας διανομής εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX και άλλων δράσεων που παρέχουν πιο μακροπρόθεσμη στήριξη για την ενίσχυση των εύθραυστων συστημάτων υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider