Eteron, Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή: Οι στόχοι και οι δράσεις για το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eteron, Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή: Οι στόχοι και οι δράσεις για το 2022
Πρόκειται για ένα νέο, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, με σκοπό την παραγωγή γνώσης, τη συμβολή στην ενδυνάμωση των πολιτών και την προαγωγή των συνεργασιών.

Tον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Eteron, τους στόχους και σκοπούς του, αλλά και τις πρώτες δράσεις του για το 2022, παρουσίασε ο διευθυντής του, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Πρόκειται για ένα νέο, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, με σκοπό την παραγωγή γνώσης μέσα από τεκμηριωμένες έρευνες και αναλύσεις, τη συμβολή στην ενδυνάμωση των πολιτών και την προαγωγή των συνεργασιών.

Ο κ. Σακελλαρίδης παρουσίασε συνοπτικά τα 3 πρώτα projects του Eteron που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά τους πρώτους μήνες του 2022:

(i) Το project Ενοίκια στα Ύψη | Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα, που αφορά το ζήτημα της στέγασης και των ενοικίων στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά την Αθήνα,
(ii) το project GenZ - Voice On, που επιχειρεί να ανοίξει το «μαύρο κουτί» και να εξερευνήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της γενιάς των Gen Z (προσεγγιστικά 15-25 ετών) στην Ελλάδα, και
(iii) το project Οικονομική Δικαιοσύνη | Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα, που διερευνά τη σημερινή πραγματικότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική, αλλά και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις, διεργασίες και δυνατότητες.

Όπως δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «η όλη ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού ξεκινάει από μία απλή διαπίστωση. Ότι ζούμε σε μία περίοδο που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, όπου πρακτικά τίποτα δεν μένει το ίδιο σε επίπεδο κοινωνικών εξελίξεων, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφενός, μία δεκαετία οικονομικής κρίσης αναδιέταξε όλα όσα γνωρίζαμε τόσο σε επίπεδο κοινωνικού συμβολαίου, σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης αλλά και σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και δημοκρατίας. Αφετέρου, η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών και κατευθύνσεων.

Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία ιστορική περίοδο, που, ανεξάρτητα από τη στενή συγκυρία, βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρές τάσεις μετασχηματισμού του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε: η κλιματική κρίση, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακότητα και η ισχύς των μεγάλων δεδομένων, η επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και η όλο και πιο άνιση κατανομή του πλούτου, η διαρκώς πιο προβληματική λειτουργία της δημοκρατίας, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής. Πρόκειται για στοιχεία που δεν συζητιούνται στον δημόσιο διάλογο, ή και όταν συζητιούνται, αυτό γίνεται με όρους μονοδρόμων, μέσα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης ορθοδοξίας που δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές προσεγγίσεις, ή με την κοινωνία και τους πολίτες στο περιθώριο, παρακολουθώντας απλώς κατευθύνσεις που χαράσσονται σε γυάλινους πύργους και τις οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν.

Στο Eteron λοιπόν, επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τα επιχειρήματα, τα άτομα και τις οργανώσεις, για μία κοινωνία που θα βάζει τις πραγματικές ανάγκες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Δουλεύουμε μέσα από την έρευνα και την παραγωγή γνώσης, την ενδυνάμωση των πολιτών και της κοινωνίας, και τις δικτυώσεις και συνεργασίες, με σεβασμό, προσήλωση σε κοινές αξίες και ανοιχτότητα.

Επιπλέον, θέλουμε το Eteron να αποτελέσει κόμβο με την προοδευτική σκέψη που παράγεται στο εξωτερικό με την χώρα μας, αλλά και να αποτελέσει πομπό ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης και της προσπάθειας για κοινωνική αλλαγή που συμβαίνει στην Ελλάδα, και προς το εξωτερικό. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε επιλέξει να έρθουμε σε επαφή με πλήθος ινστιτούτων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ξεκινήσουμε συνεργασίες οι οποίες θα ανακοινώνονται στην πορεία. Επιπλέον έχουμε κάνει την επιλογή το site μας (eteron.org) να είναι πλήρως δίγλωσσο (σε ελληνικά και αγγλικά), - και μελλοντικά και με επιλεγμένες μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες - ώστε η ιστοσελίδα του Eteron να γίνει σημείο συνάντησης και για όσους και όσες από το εξωτερικό επιθυμούν να έχουν γνώση στις συγκεκριμένες θεματικές για την Ελλάδα.

Τέλος το Eteron θα στεγάζεται στα γραφεία του στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν χώρο που φιλοδοξούμε να είναι ανοιχτός και φιλόξενος για άτομα, οργανώσεις και συλλογικότητες που επιθυμούν να συνεργάζονται μαζί μας. Σε αυτό τον χώρο θέλουμε να γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις και συνεργασίες. Να αποτελέσει έναν ζωντανό κόμβο, μία κοιτίδα προβληματισμού, συνεύρεσης και παραγωγής ιδεών και δράσεων για την κοινωνική αλλαγή. Θέλουμε να φιλοξενούνται εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που να μην έχουν καν την αιγίδα μας, με την προϋπόθεση να συμφωνούν με τους σκοπούς του οργανισμού μας με την ευρεία έννοια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider