Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης
Σε ΦΕΚ οι λεπτομέρεις για τις μελέτες καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης.

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης καθώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον Ορισμό Αναθέτουσας Αρχής και τον καθορισμό κάθε αναγκαίας σχετικής λεπτομέρειας για την εκπόνηση των μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) του άρθρου 72 του ν. 4495/2017, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020 (Α΄245).

Ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ) αποτελεί μια πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με προϋπολογισμό 8,085 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα καθοριστούν περίπου 600 ΖΥΣ σε όλη την επικράτεια, στις οποίες ουσιαστικά θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η πολυαναμενόμενη μεταφορά συντέλεστή δόμησης, η οποία θα δώσει λύση σε ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν υπερβάλλοντα συντελεστή δόμησης.

Ως Αναθέτουσα Αρχή και Φορέας Υλοποίησης για την εκπόνηση των μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) ορίζεται το ΤΕΕ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το ΥΠΕΝ συντάσσει τα Τεύχη των διαγωνισμών, για την ανάθεση των σχετικών μελετών και τα θέτει υπόψη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), το οποίο γνωμοδοτεί επί της πληρότητας και του περιεχομένου τους, καθώς και για τη διαγωνιστική διαδικασία. Στη συνέχεια, τα Τεύχη διαβιβάζονται στο ΤΕΕ, για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων καθορισμού Ζ.Υ.Σ. και η χρηματοδότηση των διαχειριστικών δαπανών του ΤΕΕ καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, οι μελέτες των Προγραμμάτων καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 30η Ιουνίου 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται ρυθμίσεις για τα μεγάλα αυθαίρετα

Νέα ρύθμιση για τα μεγάλα αυθαίρετα εξετάζει το ΥΠΕΝ

Παράταση κατά ένα έτος στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα

gazzetta
gazzetta reader insider insider