ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετίας οι θάνατοι που οφείλονται στις μετεωρολογικές καταστροφές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετίας οι θάνατοι που οφείλονται στις μετεωρολογικές καταστροφές
Η χρονιά «έχει σημαδευτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα στο σύνολο των ΗΠΑ, ιδίως μια ασυνήθιστη ζέστη» και «καταστροφικά μετεωρολογικά φαινόμενα», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας μετεωρολογικών καταστροφών το 2021 στις αμερικανικές πολιτείες, με εξαίρεση την Αλάσκα και τη Χαβάη, ένα επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί ξανά από το 2011, σύμφωνα με την έκθεση μια ομοσπονδιακής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η χρονιά «έχει σημαδευτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα στο σύνολο των ΗΠΑ, ιδίως μια ασυνήθιστη ζέστη» και «καταστροφικά μετεωρολογικά φαινόμενα», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Ο απολογισμός των μετεωρολογικών καταστροφών στις 48 ηπειρωτικές πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον ανέρχεται σε 688 νεκρούς, ένας αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς (262).

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή που εκδηλώνεται με βιαιότερα μετεωρολογικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είκοσι φαινόμενα αυτού του είδους προκάλεσαν ζημιές ύψους 1 ή περισσοτέρων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, ήτοι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός τόσο δαπανηρών φαινομένων, πίσω από το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 22 τέτοιου είδους φαινόμενα, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

Μεταξύ των καταστροφών, τέσσερις κυκλώνες, τρεις ανεμοστρόβιλοι, όπως επίσης πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή κύματα καύσωνα και ψύχους.

Τέτοιου είδους στατιστικά στοιχεία συνιστούν «μια επαναφορά στην πραγματικότητα», σχολίασε η Ρέιτσελ Κλίτους, οικονομολόγος της ομάδας Union of Concerned Scientists.

«Ο καταστροφικός απολογισμός και οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν από αυτές τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές καταστροφές έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν σφοδρότερα τους έγχρωμους, εκείνους με χαμηλά εισοδήματα και τους πληθυσμούς που έχουν ήδη υποστεί πολλαπλές καταστροφές», εξηγεί η ίδια.

Ένα πολικό ψύχος άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια Αμερικανούς τον Φεβρουάριο, όταν μια χειμερινή καταιγίδα σάρωσε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, ακόμα κι έως το Μεξικό. Περισσότεροι από 20 θάνατοι καταγράφηκαν.

Τον Αύγουστο, ο κυκλώνας Άιντα έπληξε την αμερικανική ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, βυθίζοντας στο σκοτάδι μεγάλα τμήματα της περιοχής. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το 2021 ήταν το τέταρτο πιο θερμό έτος στα 127 χρόνια που καταγράφονται οι θερμοκρασίες, με μια μέση θερμοκρασία 12,5 βαθμών Κελσίου για το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Ο μήνας Δεκέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί με τον υδράργυρο να ανέρχεται 3,7 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν υψηλότερη κατά περίπου 1,3 βαθμό από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider