Τουρκία: Το εγχώριας κατασκευής μαχητικό πέμπτης γενιάς μπορεί να βρει σε αμερικανικό «τοίχο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Το εγχώριας κατασκευής μαχητικό πέμπτης γενιάς μπορεί να βρει σε αμερικανικό «τοίχο»
Η Άγκυρα παρουσιάζεται υπεραισιόδοξη ότι θα αποκτήσει αμερικανικούς κινητήρες, κάτι που φαντάζει σχεδόν απίθανο.

Το επερχόμενο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, γνωστό και ως TAI TF-X, θα παρουσιαστεί το 2023, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα βγάλει το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς από το υπόστεγο εκείνο το έτος, την εκατονταετηρίδα της Τουρκίας, και «το δείξει σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν, ανέφερε η Hurriyet Daily News.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι η πρώτη πτήση του TF-X θα γίνει το 2025 και το δικινητήριο μαχητικό stealth παντός καιρού θα ενταχθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία το 2029.

Τις δηλώσεις του τις έκανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή των εγκαινίων της εθνικής μονάδας παραγωγής μαχητικών.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες που είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία, και στις τρεις πρώτες χώρες που μπορούν να κατασκευάσουν προηγμένα drones.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπόρεσε να το πράξει παρά τα «κρυφά και ανοιχτά εμπάργκο τα οποία της έχουν επιβληθεί και τις δολιοφθορές που έγιναν από μέσα και από το εξωτερικό».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι επί του παρόντος υπάρχουν σε εξέλιξη 752 αμυντικά έργα, μια τεράστια αύξηση από τα μόλις 62 που υπήρχαν πριν από 20 χρόνια.

«Παρόμοια, ο προϋπολογισμός των έργων της αμυντικής βιομηχανίας έχει αυξηθεί από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του κλάδου από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εξαγωγές μας από 248 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,224 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε γίνει μια χώρα που καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της ίδιας, αλλά και των φιλικών και συμμάχων χωρών σε χερσαία και θαλάσσια οχήματα», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εύκολο στα χαρτιά...

Βέβαια άμεσα γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία στρέφεται σε μια εκ των έσω λύση για μαχητικό πέμπτης γενιάς, ύστερα από τον αποκλεισμό της από πλευράς των ΗΠΑ, από το πρόγραμμα των F35.

Όμως άμεσα γεννούνται ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η κατασκευή του αεροπλάνου. Όπως ανέφερε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το DefenseNews- επικαλούμενο πηγές στην Άγκυρα- η τουρκική πλευρά έχει επιλέξει για το TF-X αμερικανικό κινητήρα. Και για να γίνει πιο σύνθετο το ζήτημα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν και την προοπτική παράλληλης συνεργασίας με τη Ρωσία για την κατασκευή κάποιων εξαρτημάτων του αεροπλάνου.

Όμως η προοπτική απόκτησης αμερικανικής κατασκευής κινητήρα φαντάζει από απίθανη ως ακατόρθωτη. Μόλις πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο "στοχοποίησε" τα τουρκικά drones, θέλοντας να αποτρέψει την προοπτική να περιέχουν αμερικανικά εξαρτήματα.

Το θέμα φυσικά είναι γνωστό στην Τουρκία, με στρατιωτικούς αναλυτές στην Άγκυρα να αναφέρουν σχετικών ότι «δεν είναι μυστικό ότι το γενικό κλίμα στο Κογκρέσο αναφορικά με την Τουρκία είναι "βαρύ». Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προσδοκίες της Τουρκίας ότι θα αποκτήσει τους αμερικανικούς κινητήρες.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο του Κογκρέσου τα τουρκικά drones

gazzetta
gazzetta reader insider insider