Ρεκόρ αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στο Μεξικό το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στο Μεξικό το 2021
Τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονταν από πολίτες της Ονδούρας.

Ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στις αρχές του Μεξικού το 2021 ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της επιτροπής αρωγής στους πρόσφυγες, με τις περισσότερες να κατατίθενται από πολίτες της Αϊτής και της Ονδούρας.

Σε σύγκριση με το 2019, όταν είχαν κατατεθεί 70.341, οι 131.448 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι αντιπροσωπεύουν αύξηση 86,84%, σύμφωνα με τη Μεξικανική Επιτροπή για τη Βοήθεια στους Πρόσφυγες (COMAR). «Μακράν οι περισσότεροι (άνθρωποι που ζήτησαν άσυλο) ήταν από την Αϊτή και την Ονδούρα», διευκρίνισε ο Αντρές Ραμίρες Σίλβα, ο επικεφαλής της COMAR, προσθέτοντας ότι την τρίτη θέση, αν και σε απόσταση, κατέλαβαν πολίτες της Κούβας.

Η ραγδαία αύξηση των Αϊτινών που κατέληξαν στο Μεξικό αποδίδεται στον συνεχιζόμενο οικονομικό μαρασμό, στον καταστροφικό περυσινό σεισμό, στην πολιτική αναταραχή μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο, καθώς και στην κλιμάκωση της δράσης συμμοριών κακοποιών που λυμαίνονται τομείς της χώρας της Καραϊβικής.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονταν από πολίτες της Ονδούρας.

Το 72% όσων κατέθεσαν αίτηση να τους δοθεί άσυλο το 2021 έλαβαν θετική απάντηση, διαβεβαίωσε ο κ. Ραμίρες, ενώ το 2% έλαβε επιπρόσθετη προστασία.

Το Μεξικό είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, με σκοπό να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια στις πατρίδες τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εξαιτίας της σκλήρυνσης της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι των μεταναστών, ολοένα περισσότεροι επιλέγουν να ζητήσουν άσυλο από τις μεξικανικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Μεξικό είχε ζητήσει να δοθεί χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ - Θα του προσέφερε άσυλο

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider