ΥΠΕΝ: Πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο για το 2022

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο για το 2022
Η πρόληψη και η προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών του ΥΠΕΝ.

Η πρόληψη και η προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και η συνολική αποκατάσταση, βιώσιμη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών του ΥΠΕΝ για τη χρονιά που έρχεται. Όπως έγινε ήδη γνωστό, άμεσα προχωρούν οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών με χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς: ««Η πρόληψη και η βιώσιμη διαχείριση είναι το κλειδί και γι' αυτό συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να‬ ‭προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη φύση, τα οικοσυστήματα και τα είδη που φιλοξενούν. Κάθε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας είναι μια μικρή νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση»».

Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

Όσον αφορά τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, σε εξέλιξη βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων για την αποκατάσταση 200.000 στρεμμάτων σε πολλά υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα φυτεύοντας 20 εκατομμύρια δέντρα, τοπικών ελληνικών ποικιλιών αργής καύσης δέντρων. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει πιλοτικές αναδασώσεις σε Πάρνηθα, Πέραμα, Ροδόπη και Κοζάνη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2025.

Αποκατάσταση Δασικών Εκτάσεων

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων, ενώ ώθηση στις προσπάθειες δίνει ο θεσμός του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης εκτάσεων, που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. (Χρηματοδοτεί την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση των έργων). Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ήδη ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα στη βόρεια Εύβοια και τώρα υλοποιούνται τα αντιπλημμυρικά.

Δασικοί Χάρτες

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας εξαιρουμένων των εκτάσεων που αφορούν σε σχέδια πόλης και οικισμούς καθώς και λοιπές υπό εκκρεμότητα υπαγωγής σε πολεοδομικές διατάξεις. Μάλιστα, έγινε αποδοχή της ομόφωνης γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών σύμφωνα με την οποία: εκτάσεις που στο παρελθόν είχαν αγροτικό χαρακτήρα, στις οποίες λόγω εγκατάλειψης αναπτύχθηκαν ασπάλαθοι και φρυγανώδης βλάστηση, δε χάνουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Όλυμπος

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο το μυθικό βουνό του Ολύμπου. Καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας, οι χρήσεις γης και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Παράλληλα, προχωρούν οι απαιτούμενες ενέργειες με τη συγκρότηση τριμερούς Επιτροπής ΥΠΠΟΑ, ΥΠΕΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ για τον έλεγχο φακέλου υποψηφιότητας συμπερίληψης της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ολοκληρώθηκε η σύσταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που θα ασκεί τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και θα υλοποιεί δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έχουν ενσωματωθεί οι πρώτοι 7 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στον Οργανισμό.

Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες

Σε διαβούλευση βρίσκονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές της ανατολικής Κρήτης, της ανατολικής Μακεδονίας και της νότιας Πελοποννήσου. Το έργο έχει ως στόχο να προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας στις 446 περιοχές «Natura 2000». Παράλληλα, θα θέσει όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων με πολλαπλά οφέλη τόσο ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και προς την ανάπτυξη της χώρας.

Εθνική στρατηγική για βιοποικιλότητα

Ψηφιακό Κόκκινο Βιβλίο θα καταγράψει και θα αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησης περισσότερων από 10.000 ζώων και το σύνολο των 7.000 φυτών που συναντώνται απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα.

Πρωτοβουλίες για προστασία της άγριας ζωής

Έλεγχος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη μείωση θνησιμότητας σημαντικών πτηνών.

Υλοποίηση σχεδίων δράσης για την προστασία καφέ αρκούδας, μεσογειακής φώκιας, ρινοδέλφινου και άλλων ειδών.

Κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αποτροπή θανάτωσης ζώων από διερχόμενα οχήματα.

Μέτρα μείωσης θνησιμότητας ειδών ορνιθοπανίδας με μόνωση πυλώνων και τοποθέτηση σήμανσης στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας εντός περιοχών Νatura 2000.

Δημιουργία δικτύου χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών.

Αντιμετώπιση των αιτιών της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

Γεωπάρκα

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των έξι αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, την προώθηση των δράσεων τους και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων.

Οι περιοχές αυτές είναι του Βίκου - Αώου με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα μοναδικά αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το μεγάλο πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους Πύργους της Αστράκας, τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου με τη μοναδική γεωαρχαιολογική αξία και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών.

Η Νήσος Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη. Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σημαντικό παράδειγμα της ενεργούς τεκτονικής ανύψωσης της βόρειας Πελοποννήσου, με τη δημιουργία του φαραγγιού του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός.

Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα Δεινοθηρίων και Πλειστοκαινικών θηλαστικών. Και τέλος το μοναδικής φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας Γεωπάρκο Κοζάνης-Γρεβενών.

Οικοτουρισμός

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους. Μάλιστα, εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης η δημιουργία εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, η αποκατάσταση αναβαθμίδων (ξερολιθιές), η δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, η ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και η δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Νοσοκομείο Άγριων Ζώων

Τέλος, προχωρά η δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου για Άγρια Ζώα στη Ραπεντώσα Πεντέλης Αττικής, με τη συνδρομή των ΜΚΟ που ασχολούνται χρόνια στο πεδίο και εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας δύο μονάδων σε Θεσσαλονίκη και Δωδώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Οι σημαντικότερες πολιτικές για το περιβάλλον το 2021

Όλες οι ειδήσεις

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

16:33

Τσίπρας: Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

16:18

Meteo:Τοπικές βροχές την Κυριακή στα δυτικά και λίγες ασθενείς στα κεντρικά και νότια

15:57

Στο Καζακστάν ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας 4 και 5 Δεκεμβρίου

15:46

Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στην Αθήνα τους ηγέτες του ΕΛΚ

15:36

Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων

15:06

Γεωργαντας: Η ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό

14:50

Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων για τους ΟΤΑ

14:33

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων 2-4 μέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση

14:19

Κ. Λαζαράκης: Ο Έλληνας MW μιλάει για το ελληνικό κρασί και τον «Χάρτη των Γεύσεων»