Ειδήσεις | Ελλάδα
29-12-2021 | 21:34

Μαγιορκίνης για τα νέα μέτρα: Ο αριθμός των κρουσμάτων άλλαξε όλα τα δεδομένα

Newsroom
Μοιράσου το
Μαγιορκίνης για τα νέα μέτρα: Ο αριθμός των κρουσμάτων άλλαξε όλα τα δεδομένα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού, την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων αλλά και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, μίλησε στο MEGA ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το βασικό στοιχείο για την άμεση θέσπιση των νέων μέτρων ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων, φτάσαμε μέχρι και 5 φορές πάνω σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Αττική. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Όταν δούμε αύξηση 5 φορές πάνω στα κρούσματα, θα αρχίσει να δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας, οπότε και θα πρέπει να λάβουμε και τα ανάλογα μέτρα.

Για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως,«γενικά αποφεύγω να λέω νούμερα, δίνω μόνο τα νούμερα που ξέρω ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν, δεν θα κάνω προβλέψεις. Είχα αναφέρει στο παρελθόν πως εάν φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την πιθανότητα αύξησης, ωστόσοι υπάρχει μία «μέτρια» πιθανότητα να φτάσουμε και αυτό το νούμερο. Συνήθως, όταν μία πανδημία «τρέχει» πιο γρήγορα, τότε αποκλιμακώνεται και πιο γρήγορα».

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Δημιουργείται ένα ηθικό ζήτημα από τη στιγμή που είναι προφανές ότι εάν είχαμε φτάσει τον εμβολιασμό στο 90% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, και βασικά στους μεγαλύτερους ηλικιακά εάν είχαμε φτάσει το 95%, αυτή τη στιγμή μέτρα δε θα χρειάζονταν. Από τους διασωληνωμένους που βρίσκονται στην εντατική, είναι λιγότεροι από 100 εμβολιασμένοι σε ένα άθροισμα γύρω στους 600. Εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, παρά επαγγελματικές κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Για το άνοιγμα των σχολείων

«Οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουμε πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Θεωρούμε ότι η «Όμικρον», οποτεδήποτε ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρχει, και θα δημιουργηθούν κρούσματα στα σχολεία, είναι αναπόφευκτο. Η «Ο» είναι μία εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή, δεν θα έχει μεγάλη βαρύτητα στα παιδιά, ούτε στους μεγάλους. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς. Είτε ανοίξουν μία βδομάδα μετά είτε πριν θα δημιουργηθούν κρούσματα», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημόπουλος: «Προστατευμένοι» από την Όμικρον όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Έως τις 2 το Ρεβεγιόν σε εστίαση και διασκέδαση - Τέλος η μουσική

MUST READ

Σοκ από το νέο «μαύρο» ρεκόρ - Άλμα στα 28.828 κρούσματα κορονοϊού