Ειδήσεις | Ελλάδα
27-12-2021 | 16:30

Νέο «πακέτο» μέτρων εισηγούνται οι ειδικοί – Τι περιλαμβάνει

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Νέο «πακέτο» μέτρων εισηγούνται οι ειδικοί – Τι περιλαμβάνει
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Νέα μέτρα προτείνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τα οποία θα ισχύσουν το αργότερο από τις 3 Ιανουαρίου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι ειδικοί έκριναν αναγκαίο να συμπληρωθεί το «πακέτο» των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του υπερμεταδοτικού νέου στελέχους Όμικρον, η οποία λόγω της κινητικότητας των εορτών αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι προτάσεις των ειδικών περιλαμβάνουν:

  • Περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση έως τις 24.00. Απαγόρευση ορθίων και περιορισμό στα 6 άτομα ανά τραπέζι. Αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων και από εξωτερικούς χώρους, στους οποίους είχαν πρόσβαση με αρνητικό rapid test.
  • Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους στα γήπεδα, με πληρότητα 10% και πλαφόν θεατών 1000 ή 2000 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε εργαζόμενους στην εστίαση και στα νοσοκομεία
  • Περιορισμό στο ελάχιστο των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία
  • Επέκταση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Ματαίωση των σχολικών εκδρομών.

Περαιτέρω συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.30 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις αποφάσεις

Στους βασικούς παράγοντες που εκτιμώνται προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αναφερθεί νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας. Όπως εξήγησε, το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πολύ μεγάλη άνοδος σε κρούσματα, κυρίως στην Αθήνα τις τελευταίες 4-5 ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου η πληρότητα στις απλές κλίνες ανέρχεται στο 53%, «άρα υπάρχει μία δυναμική».

Το δεύτερο στοιχείο είναι τα εισιτήρια-εξιτήρια που παραμένουν, προς το παρόν, σε θετικό ισοζύγιο.

Ένα άλλο βασικό κριτήριο είναι ότι τα κρούσματα των Χριστουγέννων αφορούν περίπου στο 50% τις ηλικίες 18 με 39 και στο 25%, τις ηλικίες 39 με 59 ετών.

«Επομένως,  έχουμε μια ηλικιακή ομάδα στο 75%- και 20% κάτω των 18- που είναι μεν επικίνδυνη ομάδα, αλλά δεν έχει την τρομακτική επιβάρυνση στο σύστημα. Και ένα 6% άνω των 60. Ένας βασικός, λοιπόν, στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες», είπε ο Θάνος Πλεύρης, απευθύνοντας έκκληση στους νέους, οι οποίοι έχουν βγει, έχουν διασκεδάσει και ενδεχομένως έχουν νοσήσει, να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.

«Να προσέξουν πάρα πολύ τις επαφές με τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες μέρες, αν σκεφτούμε ότι το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι κατά βάση οικογενειακό τραπέζι», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται ότι, παρότι το ΕΣΥ βρίσκεται προς το παρόν σε φάση ήπιας αποσυμπίεσης κι ενώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζοντας ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, είναι πιθανό τελικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο (απόλυτο) αριθμό νοσηλειών, από αυτόν που καταγράφηκε στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, με τα προηγούμενα στελέχη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Αν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά