Τουρκία: Δημοσκοπική υποχώρηση για το AKP του Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Δημοσκοπική υποχώρηση για το AKP του Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει το 38,6% των προτιμήσεων.

Μείωση κατά 0,7% της αποδοχής του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει η μηνιαία δημοσκόπηση της Metropoll για τον Δεκέμβριο, με το ποσοστό αποδοχής του Τούρκου προέδρου να φτάνει στο 38,6%. Όπως αναφέρει η Ahval, περισσότεροι από το 57% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αρνητική άποψη για τον Ερντογάν ως προς τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Η έρευνα έρχεται την ώρα που η οικονομία της χώρας παραπαίει και η τουρκική λίρα βιώνει μεγάλη μεταβλητότητα καθώς μετά την τεράστια πτώση της- λόγο της εμμονής Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια- οδηγήθηκε σε έντονη ανάκαμψη έναντι του δολαρίου. Και βέβαια εν μέσω ενός τεράστιου πληθωρισμού που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Νοέμβριο έφτασε στο 21,3%.

Την περασμένη Δευτέρα, η ανακοίνωση από πλευράς Ερντογάν ότι το κράτος θα εγγυάται στους καταθέτες σε λίρες τις απώλειες από τη διαφορά των ισοτιμιών ξένου νομίσματος, προκάλεσε ένα ισχυρό ράλι για το τουρκικό νόμισμα.

Το 95% των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν ασκεί τα καθήκοντα του. τη δουλειά του. Την ίδια άποψη εξέφρασε το 93,3% των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και το 89,8% των κεντροδεξιών εθνικιστών υποστηρικτών του Καλού Κόμματος.

Στον αντίποδα, μόνο το 4% των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν δήλωσε ότι δεν εγκρίνουν τον τρόπο που ο Τούρκος ηγέτης ηγείται της χώρας, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 30,6% για τους υποστηρικτές του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του ΑΚΡ.

Σύμφωνα με την έρευνα Pulse της Metrpoll, ο Ερντογάν κατέγραψε για τελευταία φορά τόσο χαμηλό ποσοστό αποδοχής στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015. Τότε ο Τούρκος ηγέτης υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική οπισθοδρόμηση των τελευταίων 13 ετών αφότου ανέλαβε την εξουσία, καθώς οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν στο AKP την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: H οικονομία της Τουρκίας διέρχεται μια ιστορική αλλαγή -Έχουμε εγκαταλείψει την κλασική οικονομική προσέγγιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider