Γκέιτς: Τι τον ανησυχεί περισσότερο για το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκέιτς: Τι τον ανησυχεί περισσότερο για το 2022
Η παραπληροφόρηση απ' το διαδίκτυο και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς είναι λόγος ανησυχίας για τον μεγιστάνα.

Για τα περισσότερα, ο Μπιλ Γκέιτς είναι αισιόδοξος για το 2022 αναφέρει το CNBC. Όμως ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, έχει και ορισμένες ανησυχίες για την επερχόμενη χρονιά.

Πρόσφατα δημοσίευσε ένα blog με τίτλο “λόγοι για αισιοδοξία μετά από έναν δύσκολο χρόνο”, όπου σε αυτό έκανε αρκετές “ρόδινες” προβλέψεις- από ένα πιθανό τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, ως την επερχόμενη άνοδο του metaverse.

Όμως υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να εκτροχιάσει την πρόοδο των προβλέψεων του. “Είναι ένα από τα θέματα που με απασχολούν περισσότερο απ' όλα, ενώ οδεύουμε προς το 2022”, έγραψε ο Γκέιτς.

Οι δημόσιοι θεσμοί πρέπει να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές στις “μάχες”, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή στο να αποτρέψουν την επόμενη πανδημία. Όμως δεν μπορούν να κάνουν πολλά, αν ο κόσμος απορρίψει επί της αρχής την καθοδήγησή τους.

“Εάν ο κόσμος δεν σε εμπιστεύεται, τότε δεν πρόκειται να υποστηρίξει νέες, μεγάλες πρωτοβουλίες”, έγραψε ο μεγιστάνας. “Και όταν θα προκύψει μια μεγάλη κρίση, δεν είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν την απαραίτητη καθοδήγηση για να την ξεπεράσουν”, πρόσθεσε.

Αυτή η δυσπιστία έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής μετά το χτύπημα της πανδημίας: Η παραπληροφόρηση για τον Covid έχει εξαπλωθεί τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, παρεμποδίζοντας τα ποσοστά εμβολιασμού της χώρας και καθυστερώντας τελικά το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, μια έρευνα του Pew Research Center από την εποχή πριν από την πανδημία έδειξε παρόμοιες τάσεις: Σε μια δημοσκόπηση του 2019 σε Αμερικανούς ενήλικες, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συρρικνώνεται.

Ένα άλλο 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη των Αμερικανών μεταξύ τους επίσης συρρικνώνεται. Και περίπου τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η δυσπιστία έκανε πιο δύσκολο τον χειρισμό ζητημάτων όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μετανάστευση και η βία με όπλα.

Στην ανάρτηση του Gates στο blog, σημείωσε ότι οι 24ωροι κύκλοι ειδήσεων, οι τίτλοι με πολιτικά κίνητρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν ρόλο στο «διογκούμενο χάσμα». Συμπλήρωσε ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να αποτρέψουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση.

Αυτή η παρατήρηση του Γκέιτς είναι ήδη το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ορισμένους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον. Τον Οκτώβριο η πρώην μηχανικός του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με την «κρίση» παραπληροφόρησης της εταιρείας, σε ένα πιθανό πρώιμο βήμα προς την επιβολή κανονισμών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο χρόνος μπορεί να είναι ουσιαστικός. Ο Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του ότι χωρίς γρήγορη παρέμβαση, οι Αμερικανοί μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εκλέξουν πολιτικούς που εκφράζουν δημόσια τη δυσπιστία τους και παράλληλα την ενθαρρύνουν. Η “χιονοστιβάδα” που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, θα μπορούσε στη συνέχεια να προκαλέσει το κοινό να «απογοητευτεί ακόμη περισσότερο».

Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση - και ακόμη και ο Γκέιτς είπε ότι δεν είναι σίγουρος πώς να προχωρήσει.

«Συνήθως εδώ είναι που εκθέτω τις ιδέες μου για το πώς θα διορθώσουμε το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τις απαντήσεις», έγραψε. «Σκοπεύω να συνεχίσω να αναζητώ και να διαβάζω ιδέες άλλων, ειδικά από νέους. Ελπίζω ότι οι γενιές που μεγάλωσαν στο διαδίκτυο θα έχουν νέες ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο διαδίκτυο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπιλ Γκέιτς: Θάνατοι και κρούσματα κορονοϊού στα επίπεδα της γρίπης έως τα μέσα του 2022;

gazzetta
gazzetta reader insider insider