ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρατείνει την παύση πληρωμής φοιτητικών δανείων έως την 1η Μαΐου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρατείνει την παύση πληρωμής φοιτητικών δανείων έως την 1η Μαΐου
Η ρύθμιση είχε προγραμματιστεί να λήξει στο τέλος του επόμενου μήνα, στις 31 Ιανουαρίου.

Εν μέσω ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρατείνει την παύση πληρωμών για τους δανειολήπτες ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων έως την 1η Μαΐου.

«Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια δανειολήπτες φοιτητικών δανείων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις πληρωμές», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωση του την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το CNBC, από τον Μάρτιο του 2020, οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να «πατήσουν παύση» στους μηνιαίους λογαριασμούς τους χωρίς να προκύπτουν τόκοι στο χρέος τους. Σχεδόν όλοι οι δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί την ελάφρυνση.

Η ρύθμιση είχε προγραμματιστεί να λήξει στο τέλος του επόμενου μήνα, στις 31 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί πίεσαν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να δώσει περισσότερο χρόνο στους 42 εκατομμύρια Αμερικανούς με φοιτητικό χρέος. Η πρόσφατη έξαρση του ιού αυξάνει επίσης τις ανησυχίες για την οικονομία και την ικανότητα των δανειοληπτών να συνεχίσουν τις αποπληρωμές τους.

Δυσκολία στην αποπληρωμή του φοιτητικού χρέους

Πρόσφατη δημοσκόπηση σε δανειολήπτες φοιτητικών δανείων διαπίστωσε ότι ακόμη και μεταξύ εκείνων που είναι πλήρως απασχολούμενοι μέχρι τώρα, το 89% εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ασφαλές οικονομικά για να επανεκκινήσει τις πληρωμές.

Ο Σκοτ Χάινς, ένας ανεξάρτητος φωτογράφος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος χρωστάει πάνω από 20.000 δολάρια, δήλωσε στο CNBC ανακουφισμένος από τα νέα. Μεγάλο μέρος του εισοδήματός του εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Σιγά σιγά τα πράγματα γίνονται καλύτερα», ανέφερε ο Χάινς, ο οποίος είναι 33 ετών. «Αλλά μένει να φανεί πόσο μεγάλο βάρος θα έχει η Όμικρον στην δουλειά μου».

Το ανεξόφλητο φοιτητικό χρέος στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 1,7 τρισ. δολάρια και επιβαρύνει τους Αμερικανούς περισσότερο από το χρέος πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων. Περίπου το ένα τρίτο των δανειοληπτών διαπράττουν αθέτηση υποχρεώσεων. Ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός είναι περίπου 400 δολάρια το μήνα.

Η επιδοκιμασία των Δημοκρατικών

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, επικρότησαν τον πρόεδρο που έδωσε περισσότερο χρόνο στους δανειολήπτες, αλλά είπαν ότι αναμένουν από αυτόν να κάνει περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Συνεχίζουμε να καλούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λάβει εκτελεστικά μέτρα για την ακύρωση του φοιτητικού χρέους ύψους 50.000 δολαρίων, κάτι που θα συμβάλει στην κάλυψη του φυλετικού χάσματος πλούτου για τους δανειολήπτες και στην επιτάχυνση της οικονομικής μας ανάκαμψης», έγραψαν μαζί με την βουλευτή Αγιάνα Πρίσλεϋ σε δήλωση τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider