ΕΜΠ: Αξιοποίηση ψηφιακών μεθόδων και τεχνητής νοημοσύνης σε πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΠ: Αξιοποίηση ψηφιακών μεθόδων και τεχνητής νοημοσύνης σε πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς
Το ΕΜΠ ίδρυσε τη νέα εταιρεία-τεχνοβλαστό DATOPTRON για την αξιοποίηση ψηφιακών μεθόδων και τεχνητής νοημοσύνης σε πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς.

Η σύγκλητος του ΕΜΠ ενέκρινε την ίδρυση της νέας εταιρείας-τεχνοβλαστού «DATOPTRON-Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία», με τη συμμετοχή του ιδρύματος στη μετοχική σύνθεσή της. Είναι ο τέταρτος τεχνοβλαστός που ιδρύεται στο ΕΜΠ σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, στο πλαίσιο μιας δυναμικής που έχει αναπτυχθεί για την επιχειρηματική εκμετάλλευση της καινοτόμου γνώσης που παράγεται στο ΕΜΠ και τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Η DATOPTRON δημιουργήθηκε από τους ερευνητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ Βασίλη Τζουβάρα, Ειρήνη Καλδέλη και Αλέξανδρο Χορταρά, που όλοι τους είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και η παροχή υπηρεσιών καταρχήν στον τομέα του πολιτισμού και των ανοικτών δεδομένων, αλλά και σε άλλους τομείς οι οποίοι έχουν ανάγκη από μεθόδους και εργαλεία για την προτυποποίηση, ομογενοποίηση, διαχείριση, ανάλυση, ερμηνεία και πολύμορφη αξιοποίηση δεδομένων. Ο τεχνοβλαστός θα βασιστεί στην περαιτέρω ανάπτυξη, επέκταση και αξιοποίηση εργαλείων που έχουν υλοποιηθεί ήδη σε πιλοτικό επίπεδο από το Εργαστήριο Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης του ΕΜΠ, ώστε αυτά να καταστούν ευρέως λειτουργικά για τους τελικούς χρήστες και να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Κύριος στόχος του τεχνοβλαστού είναι η ανάπτυξη και διάθεση ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων που απευθύνονται σε πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς (υπουργεία, μουσεία, αρχεία, βιβλιοθήκες, ελληνικούς και ευρωπαϊκούς δημόσιους φορείς κ.τ.λ.) και μπορούν να τους φανούν χρήσιμα σε διάφορα στάδια της δουλειάς τους, από τη συλλογή, τεκμηρίωση, σημασιολογική διασύνδεση και οργάνωση δεδομένων μέχρι τη δημιουργική παρουσίαση και αξιοποίησή τους και την προσέλκυση ομάδων στόχευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο τεχνοβλαστός ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει ερευνητικά αποτελέσματα τόσο από τον τομέα της μηχανικής μάθησης όσο και της συμβολικής Τεχνητής Νοημοσύνης (αναπαράσταση γνώσης και συλλογιστική, σημασιολογικός ιστός, διασυνδεδεμένα δεδομένα, γράφοι γνώσης κ.τ.λ.).

Κύρια επιδίωξη του τεχνοβλαστού είναι να προωθήσει μια προσέγγιση που να οδηγεί από το εργαστήριο στην αγορά (lab to the market approach) με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider