Παραλλαγή Όμικρον: Στα 26 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Κίνδυνος να υποκρύπτεται κύμα Όμικρον εντός της Δέλτα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραλλαγή Όμικρον: Στα 26 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Κίνδυνος να υποκρύπτεται κύμα Όμικρον εντός της Δέλτα
Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρες με αυξημένη διασπορά της Όμικρον και αυτό μας δείχνε ότι κυκλοφορεί ο ιός στην κοινότητα.

Δώδεκα νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 26, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στην Πανδημία Covid 19.

Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρες με αυξημένη διασπορά της Όμικρον και αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ζαούτης, «μας δείχνει ότι κυκλοφορεί ο ιός στην κοινότητα».

Τα κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και στην Αττική.

«Αναμένεται η αύξηση της διασποράς στη χώρα μας. Θα παρακολουθούμε τους επιδημιολογικούς χάρτες, έτσι ώστε αν σε κάποια περιοχή που αυτή τη στιγμή τα κρούσματα πέφτουν αρχίσουν να αυξάνονται, μπορεί να είναι ένα σήμα, ότι εκεί αυξάνεται η διασπορά της Όμικρον», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι, όπως εξήγησε την Κυριακή ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, «είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα».

Ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι δεν υπάρχει ένας απόλυτος αριθμός που θα σημάνει συναγερμό για τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα και προς το παρόν παρακολουθείται η τάση της αύξησης.

Σε σχέση με τις άλλες χώρες, σημείωσε ότι η διασπορά δεν είναι τόσο μεγάλη, φέρνοντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το 40% των κρουσμάτων είναι με το νέο στέλεχος. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, γι' αυτό και η χώρα μας μπαίνει σε διαδικασία αυξημένης ηχνηλάτησης και είναι πολύ πιθανό να μπει και σε διαδικασία αυξημένου testing. «Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημία και τη διασπορά της Όμικρον, ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα», δήλωσε ο κ. Ζαούτης.

Τσιόδρας: Είμαστε σε επιφυλακή

«Είναι μία δυναμική κατάσταση. Ο αριθμός των κρουσμάτων με το νέο στέλεχος διπλασιάζεται κάθε 1,5-2 ημέρες, κατά μέσο όρο. Είναι σίγουρα σημαντικό το αν αυτό σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρής νόσου και θανάτου, κάτι που αναμένουμε να επιβεβαιωθεί ή όχι τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα της παραλλαγής Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου, των rapid test, τη χρήση της μάσκας η οποία «έχει τεράστιο χρησιμότητα ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους» και τον καλό αερισμό των χώρων.

«Αυτά είναι μέτρα που δεν μας τα επιβάλλουν. Τα τηρούμε μόνοι μας και είναι αυτονόητα με τη γνώση που έχουμε. Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα ξανασυνεδριάσει και αύριο, θα συζητήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, καθώς δείχνει την ταχεία διασπορά μίας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Μιλώντας για την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παγώνα Λάγιου τόνισε πως υπάρχει μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και γι΄ αυτό το λόγο 20 περιοχές παραμένουν στο βαθύ κόκκινο. Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες», είπε, επισημαίνοντας τη συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και επιδημιολογικής κατάστασης σε κάθε περιοχή.

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στον κόσμο είναι "βιαστείτε να κάνετε την τρίτη δόση, γιατί παρέχει προστασία και είναι ο τρόπος που έχουμε για να ανακόψουμε το κύμα της Όμικρον"», κατέληξε η κ. Λάγιου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Όπλο» κατά της μετάλλαξης Όμικρον τα εμβόλια mRNA

gazzetta
gazzetta reader insider insider