Έναρξη εφαρμογής νέων κανόνων στην ΕΕ για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έναρξη εφαρμογής νέων κανόνων στην ΕΕ για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Η νέα νομοθεσία εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας για τα πρόσωπα που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ.

Τίθενται σήμερα σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που περιγράφονται στην οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η νέα νομοθεσία εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας για τα πρόσωπα που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ. Η οδηγία προβλέπει αποτελεσματικούς και ευρέως διαθέσιμους διαύλους καταγγελίας και ισχυρή προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σ’ ολόκληρη την ΕΕ.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα σχολίασε: «Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι θαρραλέοι άνθρωποι που τολμούν να φέρουν στο φως παράνομες δραστηριότητες. Η νέα νομοθεσία θα τους βοηθήσει να το πράξουν με ασφάλεια.»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε τα εξής: «Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αποκαλύπτοντας παράνομες δραστηριότητες, συχνά διακινδυνεύουν τη φήμη, την καριέρα και τα μέσα βιοπορισμού τους. Οι νέοι κανόνες δημιουργούν έναν ευρωπαϊκό χώρο όπου οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα αισθάνονται ασφαλείς να μιλούν ανοιχτά για παραβιάσεις που απειλούν το δημόσιο συμφέρον χωρίς να φοβούνται αντίποινα για το θάρρος τους. Καλώ τα κράτη μέλη που δεν μας έχουν ακόμη ενημερώσει σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι σημαντικοί κανόνες εφαρμόζονται χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.»

Η οδηγία καλύπτει πολλούς βασικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ, από την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την προστασία των δεδομένων, την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, την ασφάλεια των τροφίμων και των προϊόντων έως τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την πυρηνική ασφάλεια.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, κατά τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της σε άλλους τομείς, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο. Εάν τα κράτη μέλη δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να λάβει νομικά μέτρα για την επιβολή της συμμόρφωσης με τους κανόνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider