Γερμανία: Κομμάτια κρέας και απειλές έστειλαν ταχυδρομικά εξτρεμιστές αντιεμβολιαστές σε ΜΜΕ και πολιτικούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Κομμάτια κρέας και απειλές έστειλαν ταχυδρομικά εξτρεμιστές αντιεμβολιαστές σε ΜΜΕ και πολιτικούς
Με απειλές κατά της ζωής πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων σε ιδιαίτερα απεχθές ύφος συνεχίστηκε η αντίδραση των αρνητών του κορονοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Με απειλές κατά της ζωής πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων σε ιδιαίτερα απεχθές ύφος συνεχίστηκε η αντίδραση των αρνητών του κορονοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που λαμβάνει η κυβέρνηση και κυρίως στα σχέδιά της για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πολιτικοί και γερμανικά ΜΜΕ έλαβαν τις τελευταίες ημέρες απειλητικές επιστολές για «αιματηρή αντίσταση στον σχεδιαζόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό», μαζί με κομμάτια κρέας τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Στο μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα που διατάχθηκε για τις απειλές κατά της ζωής του Πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Το εγκληματολογικό τμήμα της Αστυνομίας της Σαξονίας ερευνά συνομιλίες και μηνύματα μέσω της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «Telegram» και πραγματοποιεί έρευνες σε πολλά σημεία, ενώ έχει ήδη εντοπίσει έξι υπόπτους. «Πρέπει να μπουκάρουμε στο γραφείο του, να τον σύρουμε έξω και να τον καθαρίσουμε. Και μετά να ακολουθήσει ο επόμενος και ο επόμενος…», ανέφερε ένα από τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης σε συνομιλία του, η οποία έχει διαρρεύσει στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Οι έρευνες αφορούν υποψίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα», έγραψε στο Twitter σχετικά ο εκπρόσωπος της κρατιδιακής Αστυνομίας Τομ Μπέρνχαρντ.

Στις έρευνες εμπλέκονται ακόμη ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, καθώς από τις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν στην κατοχή τους όπλα και βαλλίστρες. «Μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο επιβεβαιώθηκε η αρχική υποψία», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε έρευνα που διενεργήθηκε σε διαμερίσματα στην περιοχή Χαϊντενάου, κοντά στη Δρέσδη. Η οργάνωση χρησιμοποιούσε στο «Telegram» ειδικό χώρο συνομιλίας, με την κωδική ονομασία «Οργάνωση Δρέσδης για τη διασύνδεση offline». Στο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές περιλαμβάνονται ακόμη μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις και δηλώσεις για σχέδια δολοφονίας είτε για τον κ. Κρέτσμερ είτε για άλλους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης. Το Σαββατοκύριακο μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πυρσούς έξω από την κατοικία της υπουργού Υγείας της Σαξονίας, Πέτρα Κέπινγκ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απειλές προκάλεσαν την οργή του Πρωθυπουργού της Σαξονίας: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα εναντίον του περιορισμού (των πολιτικών). 'Ανθρωποι οι οποίοι κατέχουν δημόσιο αξίωμα δεν πρέπει να φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους και να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ.

Σύμφωνα με τη Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (rbb), η Αστυνομία ερευνά και την υπόθεση των απειλητικών επιστολών που έφθασαν σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στο Βερολίνο περιέχοντας κομμάτια κρέας. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Βερολίνο και έκανε λόγο για «τουλάχιστον δώδεκα περιστατικά σε όλη τη Γερμανία». Πριν από λίγη ώρα το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε μάλιστα ότι μέσα στους φακέλους υπήρχε το μήνυμα: «Το κρέας είναι μολυσμένο με Covid-19 και Κυκλώνα Β» (Zyklon B), δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας διευκρίνισε πάντως ότι δεν βρέθηκε κάποια επικίνδυνη ουσία, αλλά η υπόθεση αφορά την «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης». Η Αστυνομία δεν αποκάλυψε τους παραλήπτες των επιστολών, το rbb ωστόσο ανέφερε ότι ένας εξ αυτών ήταν ο απερχόμενος Κυβερνήτης Δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ.

Η εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «Telegram», η οποία δέχεται πλέον δριμεία κριτική από τις αρχές, δημιουργήθηκε το 2013 από τον ρώσο επιχειρηματία Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή του VK, του δημοφιλέστερου ιντερνετικού δικτύου της Ρωσίας. Υπό την πίεση των ρωσικών αρχών, το VK μεταβιβάστηκε στον έμπιστο του Κρεμλίνου και ο Ντούροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία. Για τη δημιουργία του «Telegram» εργάστηκε από το Βερολίνο και το Λονδίνο και σήμερα η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Ντουμπάι, ενώ η μητρική εταιρία εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο Ντούροφ ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες περιλαμβάνουν επενδυτικές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, οι διαδρομές της χρηματοδότησης είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες.

Η πλατφόρμα είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους «αγγελιαφόρους», με 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στις αρχές του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 22% των Γερμανών που χρησιμοποιούν τέτοιες πλατφόρμες, είναι εγγεγραμμένοι στην «Telegram».

Η εταιρία του Ντούροφ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με κυβερνήσεις, γεγονός που έχει καταστήσει την πλατφόρμα δημοφιλή σε αντιπολιτευτικά κινήματα, όπως στο Ιράν και στη Λευκορωσία, αλλά και σε ακροδεξιές οργανώσεις, οργανώσεις τζιχαντιστών και συνωμοσιολόγους αρνητές της πανδημίας.

Οι γερμανικές αρχές επιδιώκουν τώρα να λάβουν μέτρα κατά της «Telegram», επικαλούμενες τη νομοθεσία που προβλέπει ότι δίκτυα όπως το Facebook είναι υποχρεωμένα να αναλαμβάνουν τα ίδια δράση κατά ενδεχόμενων εγκληματικών αναρτήσεων. Οι υπηρεσίες ιδιωτικής επικοινωνίας ωστόσο, όπως το WhatsApp, δεν εμπίπτουν σε αυτόν τον κανόνα. Στο «Telegram» πάντως ομάδες επικοινωνίας περιλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα έως και 200.000 μέλη, ενώ μπορεί να είναι και ορατές από όλους τους χρήστες της πλατφόρμας. Το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη αποστείλει δύο προειδοποιήσεις για επιβολή προστίμου, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν η «Telegram» συμμορφώθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: GettyImagew/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider