Ειδήσεις | Διεθνή
14-12-2021 | 15:23

Κομισιόν: 1,5 δισ. ευρώ στήριξη στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: 1,5 δισ. ευρώ στήριξη στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το διεθνές πρόγραμμα της ΕΕ για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 ενέκρινε η Κομισιόν, όπως ενημερώνει με δελτίο Τύπου. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει ειδικά τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εκτός της ΕΕ υπό την ιδιότητά τους ως ανεξάρτητοι φορείς διακυβέρνησης και ανάπτυξης και για τη συμβολή τους στις συμμετοχικές και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατικές διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της σταθερότητας. Συμβάλλουν στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των εξωτερικών πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων και την τήρηση των δεσμεύσεων της Ατζέντας του 2030.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε τα εξής: «Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις τους και απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την προστασία των πολιτών τους. Ωστόσο, το έργο τους και συχνά οι ίδιες οι οργανώσεις απειλούνται σε πολλά μέρη του κόσμου. Όχι μόνο γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά τις αφουγκραζόμαστε και αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό το νέο πρόγραμμα αποτελεί απόδειξη ότι θα υποστηρίξουμε το θαρραλέο έργο τους και θα σταθούμε στο πλευρό τους σε καθημερινή βάση.»

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα “Η Ευρώπη στον κόσμο – Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών”, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει τη φωνή και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και θα αναδείξει τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων, ιδίως των νέων, των γυναικών και των ευάλωτων ατόμων. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποτελούν μοναδικούς εταίρους όσον αφορά την ικανότητά τους να προσεγγίζουν, να ενδυναμώνουν, να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τους τοπικούς πληθυσμούς· είναι οι κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αγωνίζονται για την ισότητα και τη δικαιοσύνη.» Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.