Ειδήσεις | Διεθνή
13-12-2021 | 15:14

Κομισιόν: Αύξηση της υποστήριξης στην κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας κατά 30 εκατ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Αύξηση της υποστήριξης στην κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας κατά 30 εκατ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα αυξήσει την υποστήριξή της προς τον λαό της Λευκορωσίας κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία. Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας με ένα νέο ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη νεολαία, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τις εξόριστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πολιτιστικούς φορείς που το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να καταπιέζει», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει έτοιμο ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια δημοκρατική Λευκορωσία.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (15 Δεκεμβρίου), αυτή η ανακοίνωση για αύξηση της υποστήριξής μας είναι άλλο ένα σαφές σημάδι ότι η ΕΕ συνεχίζει να συμπαραστέκεται σταθερά στον λευκορωσικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία.»

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος αυτής της αυξημένης βοήθειας είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η ικανότητα του λευκορωσικού λαού που πλήττεται από την πολιτική κρίση να προωθήσει τις δημοκρατικές αλλαγές στη Λευκορωσία, με έμφαση σε βασικούς τομείς προτεραιότητας, όπως για παράδειγμα σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, σε διαπροσωπικές επαφές, ιδίως μεταξύ νέων, ακαδημαϊκού προσωπικού και επαγγελματιών, παρέχοντας ευκαιρίες για διεθνή κινητικότητα σε φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό και επαγγελματίες και συνεχή υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εξορία μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, κ.α.

Η συνολική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στον λαό της Λευκορωσίας από τον Αύγουστο του 2020 ανέρχεται σε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.