Άλλοι 100 μετανάστες εγκατέλειψαν αεροπορικώς τη Λευκορωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλλοι 100 μετανάστες εγκατέλειψαν αεροπορικώς τη Λευκορωσία
Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει στη συνοριακή ζώνη από το καλοκαίρι.

Περισσότεροι από 100 μετανάστες εγκατέλειψαν σήμερα αεροπορικώς τη Λευκορωσία αφού δεν κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της γειτονικής Πολωνίας, ανακοίνωσε σήμερα το Μινσκ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται και άλλες αναχωρήσεις.

Χθες, Δευτέρα, "118 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο του Μινσκ και οι αναχωρήσεις συνεχίζονται", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του λευκορωσικού υπουργείου Εσωτερικών αρμόδιου για τη μετανάστευση, Αλεξέι Μπεγκούν, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σήμερα, και άλλοι μετανάστες περίμεναν στη ζώνη επιβίβασης του αεροδρομίου του Μινσκ για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πρόσθεσε ο Μπεγκούν, χωρίς να δίνει αριθμούς, ούτε να διευκρινίζει τις εθνικότητες των ανθρώπων αυτών.

Ο εκπρόσωπος είπε ωστόσο πως οι πρεσβείες πολλών χωρών, όπως της Συρίας και του Ιράκ, ναυλώνουν πτήσεις για τον επαναπατρισμό των "υπηκόων τους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση" στη Λευκορωσία.

Το Μινσκ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρώτη ομάδα μεταναστών, περισσότεροι από 400 Ιρακινοί, είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο.

Το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διοικεί τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994, κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι προσέλκυσε από το καλοκαίρι δεκάδες μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Βαρσοβία κατήγγειλε επανειλημμένα έναν "υβριδικό πόλεμο" του Μινσκ.

Ενώ η Λευκορωσία τους είχε υποσχεθεί μια εύκολη διέλευση στην Ευρώπη, οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε δύσκολες συνθήκες, με πολλούς ανάμεσά τους να κατασκηνώνουν σε ένα δάσος κάτω από αρνητικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει στη συνοριακή ζώνη από το καλοκαίρι.

Οι πρώτες επιστροφές Ιρακινών μεταναστών στη χώρα τους πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα σε Λευκορώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Λουκασένκο είχε δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, μια νίκη για τον Λευκορώσο ηγέτη η αμφιλεγόμενη επανεκλογή του οποίου πέρυσι δεν έχει αναγνωριστεί από τις χώρες της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λευκορωσία: Οι αρχές απέλασαν 118 μετανάστες προς τις χώρες προέλευσής τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider