ΗΠΑ: Οι «πολύ» πλούσιοι αποφεύγουν τον φόρο κληρονομιάς και μειώνουν τα έσοδα της IRS κατά 50%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι «πολύ» πλούσιοι αποφεύγουν τον φόρο κληρονομιάς και μειώνουν τα έσοδα της IRS κατά 50%
Παντρεμένα ζευγάρια, μπορούν πλέον να μεταφέρουν στους απογόνους τους, συνολικά, έως και 23,4 εκατ. δολάρια χωρίς να πληρώσουν φόρο.

Τα έσοδα που «κανονικά» θα λάμβανε η εφορία μέσω του φόρου κληρονομιάς, έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Internal Revenue Service - IRS, παρότι οι περιουσίες των πιο πλούσιων πολιτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, 1.275 πλούσιες οικογένειες πλήρωσαν σχεδόν 9,3 δισ. δολάρια σε φόρους κληρονομιάς το 2020, έναντι των 20 δισ. δολαρίων που εισήλθαν στα ταμεία του κράτους από 5.500 για τον ίδιο φόρο, το 2018.

Όπως αναφέρεται, η σημαντική μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νομοσχέδιο που πέρασε το 2017 η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο διπλασιάστηκε το αφορολόγητο ποσό που μπορούν οι γονείς να μεταφέρουν στους απογόνους τους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν κάποιο ποσοστό στο κράτος.

Παντρεμένα ζευγάρια, μπορούν πλέον να μεταφέρουν στους απογόνους τους, συνολικά, έως και 23,4 εκατ. δολάρια χωρίς να πληρώσουν φόρο. Ποσό που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν αξιοποιηθούν όλα τα «παραθυράκια» που αφήνει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση του ιδρυτή της Nike, Φιλ Νάιτ, ο οποίος μεταβίβασε στην οικογένεια του, δισεκατομμύρια δολάρια - χωρίς να πληρώσει φόρους.

Τους τελευταίους μήνες, η πρόταση του Μπάιντεν για το νομοσχέδιο «Build Back Better» περιλάμβανε πληθώρα τροποποιήσεων που θα περιόριζε τα υπάρχοντα «παραθυράκια» φοροαποφυγής, όμως δεν κατάφερε να πάρει το... πράσινο φως και στην τελική του μορφή απέσυρε αυτές τις τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σήμερα η εξ αναβολής ψηφοφορία για το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο Κογκρέσο

Τα μηνύματα από ΗΠΑ και Κίνα ρίχνουν το πετρέλαιο - Πτώση πάνω από 3% στις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider