COP26: Η Ινδονησία υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να τερματίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
COP26: Η Ινδονησία υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να τερματίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030
Η υπουργός Περιβάλλοντος Σίτι δήλωσε ότι οι ορισμοί για την αποψίλωση των δασών διαφέρουν πολύ, οπότε είναι άδικο να επιβάλλονται στην Ινδονησία τα πρότυπα της Ευρώπης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας απέρριψε ως «ανάρμοστο και άδικο» το σχέδιο να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών έως το 2030, μερικές ημέρες αφού η χώρα της, όπου βρίσκεται το ένα τρίτο των τροπικών δασών του κόσμου, υπέγραψε τη συμφωνία αυτή μαζί με άλλες 127.

Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη αργά τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια ανάπτυξης της Ινδονησίας, σχολίασε η υπουργός Σίτι Νουρμπάγια Μπάκερ, τονίζοντας ότι οι στόχο θα πρέπει να τροποποιηθούν.

«Το να αναγκάζεται η Ινδονησία να μηδενίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030 είναι ξεκάθαρα ανάρμοστο και άδικο», έγραψε χθες Τετάρτη στο Twitter.

«Η τεράστια ανάπτυξη της εποχής του προέδρου Τζοκόβι δεν πρέπει να σταματήσει στο όνομα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή στο όνομα της αποψίλωσης των δασών», επεσήμανε αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο με το παρωνύμιό του.

Τα σχόλια της Ινδονήσιας υπουργού, τα οποία έγιναν τόσο σύντομα μετά την ανακοίνωση της δέσμευσης των κρατών, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα στην προσπάθειά της να τερματίσει την αποψίλωση των δασών. Το 85% των παγκόσμιων δασών βρίσκεται σε τρεις χώρες: την Ινδονησία, τη Βραζιλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Προσθέτοντας στη σύγχυση για τη θέση της Ινδονησίας ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαχέντρα Σίρεγκαρ δήλωσε σήμερα ότι ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών δεν περιλαμβανόταν στη δέσμευση που ανέλαβε η χώρα του στην COP26.

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται καθόλου στον ‘τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030’», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σίτι δήλωσε ότι οι ορισμοί για την αποψίλωση των δασών διαφέρουν πολύ, οπότε είναι άδικο να επιβάλλονται στην Ινδονησία τα πρότυπα της Ευρώπης.

Αντίθετα, πρόσθεσε η ίδια, η Ινδονησία έχει δικούς της, λιγότερο απόλυτους στόχους βάσει των οποίων ο τομέας της υλοτομίας θα απορροφά περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όσα εκλύει στην ατμόσφαιρα ως το 2030, θα μειώσει την αποψίλωση των δασών και θα προχωρήσει σε αναδασώσεις.

Ωστόσο η στροφή 180 μοιρών μιας χώρας κεντρικής σημασίας για τη διάσωση των παγκόσμιων τροπικών δασών προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδονησία αλλά και μεταξύ των ακτιβιστών υπέρ του κλίματος.

«Η ανακοίνωση είναι βαθιά απογοητευτική», δήλωσε ο Κίκι Ταουφίκ, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ των δασών στην Greenpeace Ινδονησίας.

«Φίλοι με το περιβάλλον ή τα χρήματα;», σχολίασε ο χρήστης του Instagram Βάγιο Σάτριο Νουγκρόχο κάτω από την ανάρτηση της Σίτι.

Αν και η Ινδονησία σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση άνθρακα στα εργοστάσιά της και να πετύχει την ουδετερότητα το άνθρακα πριν από το 2060, ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών της αποτελεί πρόκληση για τη χώρα.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα φοινικέλαιου παγκοσμίως και μόνο το 2019 μια έκταση μιάμιση φορά το Βέλγιο κάηκε για την επέκταση των καλλιεργειών φοινικόδεντρων.

Ωστόσο οι αρχές έχουν αναστείλει από το 2018 την έκδοση νέων αδειών για καλλιέργειες φοινικόδεντρων και μείωσαν την αποψίλωση των δασών κατά 75% πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP26: Ο άνθρακας στο επίκεντρο της συνόδου σήμερα

Κλίμα: Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της αποψίλωσης

COP26: Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα δεσμευτούν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider