Διεθνή
04-11-2021 | 13:23

COP26: Ο άνθρακας στο επίκεντρο της συνόδου σήμερα

Newsroom
Μοιράσου το
COP26
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη θα επικεντρωθούν σήμερα στα ορυκτά καύσιμα, με δεσμεύσεις για τον περιορισμό της παραγωγής και της χρήσης του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Οι ανακοινώσεις που έχουν προγραμματιστεί έχουν στόχο να επιταχύνουν τη στροφή των χωρών σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους παγκόσμιους ηγέτες, είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα αέρια του θερμοκηπίου και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όμως οι δεσμεύσεις αναμένεται να φέρουν ξανά στην επιφάνεια το βαθύ χάσμα μεταξύ των πλούσιων χωρών, που πιέζουν για τον άμεσο τερματισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, και των πιο φτωχών, αναπτυσσόμενων χωρών που βασίζονται στον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξή τους.

Η Πολωνία, το Βιετνάμ και η Χιλή θα είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να δεσμευτούν να σταματήσουν να βασίζονται στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας και να μην κατασκευάσουν άλλα τέτοια εργοστάσια υπογράφοντας μαζί με συνολικά 190 χώρες και οργανισμούς μια συμφωνία για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν τη συμφωνία αυτή θα υπογράψουν χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, όπου βρίσκονται υπό κατασκευή πολλά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους εργοστασίων στο εξωτερικό, αλλά όχι και στο εσωτερικό της χώρας.

Ξεχωριστά, τουλάχιστον 19 χώρες σχεδιάζουν να δεσμευθούν σήμερα στην COP26 να σταματήσουν την κρατική χρηματοδότηση έργων στο εξωτερικό που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Περισσότερες χώρες επίσης ενδέχεται να ενταχθούν στη συμμαχία Beyond Oil and Gas, της οποίας ηγούνται η Δανία και η Κόστα Ρίκα.

Βασικός στόχος των συζητήσεων στην COP26 είναι να διασφαλιστούν δεσμεύσεις από τα κράτη για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου --κυρίως από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο—σε τέτοιο επίπεδο ώστε να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ο τρόπος που θα υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις εξακολουθεί να είναι υπό εξέταση, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την καύση του άνθρακα παράγεται περίπου το 37% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η φτηνή, άφθονη τοπική παραγωγή σημαίνει ότι ο άνθρακας κυριαρχεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Πολωνίας και της Ινδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φτάνει η υποκρισία»: Ο πρόεδρος του Μεξικού παρομοιάζει την COP26 με το Νταβός

MUST READ

COP26: Θετικά μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή